Landsforeningen for overvektige er kritisk til priskrigen på usunne julevarer og mener det bidrar til at folk tar usunne valg.
Landsforeningen for overvektige er kritisk til priskrigen på usunne julevarer og mener det bidrar til at folk tar usunne valg. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:50
- At dagligvarebransjen nok en gang fremmer usunn julemat er svært skuffende.

Det sier leder i Landsforeningen for overvektige, Mari-Mette Graff.

Priskrigen i butikkene har nå for alvor startet og de frister blant annet med billig godteri, sjokolade og andre kaloribomber.

- Jeg skulle ønske at dagligvarebransjen senket prisene på sunn mat som rene proteinkilder, grønnsaker og fiberrike kornprodukter, og stiller meg undrende til hvorfor de gjør det motsatte, sier Graff oppgitt.

Stort samfunnsproblem
Fem av ti nordmenn er i dag overvektige, mens over 2 av 10 har utviklet fedme. Ifølge anslag koster vektproblemene samfunnet nesten 70 milliarder kroner i året.

Folk har et eget ansvar, understreker foreningslederen.

- Samtidig er det sånn at hjernen er så finurlig laget at den har fest og fyrverkeri når kroppen får i seg sukker, og det er av og til vanskelig å overstyre disse hormonelle signalene, sier hun.

Lytter til kritikken
En av Norges største butikkjeder, Kiwi, sier de lytter til kritikken, og hevder de har sunne produkter året rundt som en hjertesak.

- Men så er det tradisjon i Norge at mange ønsker å kose seg i julen med julemarsipan og andre søtsaker, og da skal vil selvsagt tilby kundene også det, sier kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin.
Flere kanaler