UVÆR: Det hissige lavtrykket fører til kraftig vind, og meteorologene oppfordrer folk til å sjekke at båtene deres er godt fortøyd. Arkivbilde: NTB scanpix
UVÆR: Det hissige lavtrykket fører til kraftig vind, og meteorologene oppfordrer folk til å sjekke at båtene deres er godt fortøyd. Arkivbilde: NTB scanpix
Uværet som har herjet Danmark og Vest-Sverige natt til fredag og fredag formiddag, har nå truffet Sør-Norge.

Tidligere fredag ettermiddag publiserte Meteorologisk institutt et satelittbilde som viser at lavtrykket, som drar med seg kraftig vind, har passert Göteborg på sin ferd nordover.

Rett etter klokken 15 melder Hafslund at mer enn 17.000 Hafslund-kunder i Østfold, Akershus og Oslo er uten strøm på grunn av sterk vind. De har kalt inn ekstra mannskaper for å håndtere situasjonen.

Politiet i Østfold og Vestfold har fått inn en rekke meldinger om båter som har slitt seg og trær som blåser over veien.


I Mysen har en syklist fått et tre over seg, og vedkommende skal ha fått noe skader, opplyser politiet.

På andre siden av fjorden, i Sandefjord, har deler av et tak på en restaurant blåst av.


Fra Larvik rapporteres det om at en stor seilbåt har begynt å drive.


Mange innstilte ferger
Også fergetrafikken er rammet av den kraftige vinden. Colorline har kansellert nesten samtlige avganger mellom Sandefjord og Strömstad fredag, og også strekningen Kristiansand-Hirtshals er rammet.

Fergesambandet mellom Moss og Horten har til dels kraftig redusert kapasitet, etter at tre ferger er tatt ut av drift på grunn av uværet.

«Bastø I og II går foreløpig, og man vurderer situasjonen fortløpende når vi er tilbake i full ruteproduksjon», skriver Bastø Fosen.

Flytter seg nordover
Meteorologene nedjusterte fredag aktsomhetsnivået fra oransje til gult nivå i Sør-Norge. De advarer likevel om farlig sterk vind.

«Fra fredag formiddag ventes lokalt kraftige vindkast mellom 20 og 25 m/s fra vest i indre strøk Østafjells, i fjellet periodevis vindkast over 30 m/s. Den sterkeste vinden ventes i Sør-Norge på fredag ettermiddag», skriver met.no.

Etter at den verste vinden har roet seg i Sør-Norge i løpet av fredag kveld, forflytter lavtrykket seg videre nordover.

«Den sterke vinden ventes å flytte seg nordover til Møre og Romsdal og Trøndelag natt til lørdag, lokalt med vindkast på 25-30 m/s. Når vinden når Nordland lørdag morgen øker styrken til oransje farenivå, fra Helgeland opp til og med Salten. Det ventes vindkast på 25-30 m/s, i innlandet vindkast over 30m/s.

Saken fortsetter under innlegget


Stengte dyrepark

I Sverige har uværet blant annet ført til at en rekke togavganger mellom Strömstad og Uddevalla er innstilt på grunn av kraftig vind.

Borås dyrepark har blitt evakuert, etter at flere trær blåste over ende, skriver Expressen.

På øya Orust, noen mil nord for Göteborg, ble sjåføren kjørt til sykehus med moderate skader etter at lastebilen hans regelrett blåste av veien.


Flere kanaler