I mindre kommuner merker de raskt at det blir flere folk i bygda når flyktningmottakene fylles opp.
I mindre kommuner merker de raskt at det blir flere folk i bygda når flyktningmottakene fylles opp. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:55
Asylmottak over hele landet fylles i disse dager opp med flyktninger fra Ukraina. Og på små steder fører dette til en stor befolkningsvekst.

I Våler kommune kan ukrainske flyktninger øke folketallet med over 20 prosent.

Den lille kommunen i Innlandet har bare 3.600 innbyggere, men på mottaket Haslemoen åpner de for å ta i mot 900 flyktninger.

Aldri stått i lignende

I påsken ankom de 300 første flytkningene til bygda. De neste ukene vil det daglig komme nye busser til den nedlagte millitærleieren, som nå har blitt asylmottak. 

Våler kommune har ikke tatt i mot flyktninger på mottaket siden 2015. 

- Men dette er det største antallet, sier ordfører May-Liss Sæterdalen. Kommunen har derfor aldri stått i en lignende situasjon.

Ordføreren mener likevel både kommunen og befolkningen i bygda er godt forberedt og innstilt på å få flere innbyggere. De har leid inn helsepersonell til mottaket, og nabokommunen samarbeider om tilrettelegging med tolker og psykologer. 

- Jeg har ikke hørt ett negativt ord fra noen, sier Sæterdalen.

- Bygda kan integrere bedre

Ordføreren mener det også kan være en fordel å komme til et lite sted som flyktning. 

- I forhold til større byer så tror jeg det er lettere å integreres i små kommuner. Vi kjenner alle hverandre og er tettere på hele tiden, sier Sæterdalen. 

På Haslemoen fordeles beboerne i ulike blokker, og hver dag er det felles måltider og aktiviteter for barna. De fleste som bor der er kvinner og barn. 

- Tusen takk, sier seks år gamle Jasmina Martchenca på norsk. 

Hun har flyktet fra Øst-Ukraina, og har kun bodd på Haslemoen i to dager. Allerede har hun lært seg noen norske gloser, og venter nå på å bli kjent resten av barna som bor i Våler. 

Flere kanaler