PENT VÆR: Det er varslet ekstrem pollenspredning på Østlandet mandag og tirsdag.
PENT VÆR: Det er varslet ekstrem pollenspredning på Østlandet mandag og tirsdag. Foto: NTB scanpix
Pollenallergikere i Sør-Norge har et par tøffe dager framfor seg.

Både mandag og tirsdag er det ventet ekstrem bjørkepollenspredning på Østlandet, mens spredningen blir kraftig på Sørlandet og deler av Vestlandet.

På grunn av den lange vinteren har sesongen for bjørkepollen startet noe senere i år enn det som er vanlig.

– Det var kaldt, før det plutselig ble varmt, og da ble det en liten eksplosjon av pollen. Bjørken slipper ikke mer pollen enn vanlig, men den slipper mer på kortere tid, sier kommunikasjonsrådgiver ved Astma- og Allergiforbundet, Lene Gunvaldsen, til TV 2.

I resten av landet ventes det for det meste beskjeden eller ingen pollenspredning.

Saken fortsetter under bildet
pollen
Foto: Yr.no/pollen

– Vask ansikt og hender
Astma- og allergiforbundet har på sine nettsider listet opp 10 gode råd til pollenallergikere:

  1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.
  2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hardtrening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra rå frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.
  3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.
  4. Pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn. Ekstra rengjøring kan hjelpe.
  5. Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær utendørs, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vært vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn.
  6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.
  7. Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs, dusj eller børsting hjelper.
  8. Informer omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid. Legeerklæring kreves.
  9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet.
  10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.
Kilde: Astma- og allergiforbundet

LES OGSÅ: Slik lindrer du pollenallergien
Flere kanaler