DRIVSTOFF: Prisen på drivstoff har økt kraftig.
DRIVSTOFF: Prisen på drivstoff har økt kraftig. Foto: Shutterstock
- Det er sjukt dyrt. Det er helt elleville høye priser. Vi har aldri sett en slik ekstrem økning før.

Det sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til P4 på spørsmål om hva han synes om drivstoffprisene.

Stiger raskt
I går steg literprisen på diesel til over 27 kroner i Tromsø, mens i Oslo lå prisene på rundt 26 kroner. 

Onsdag sa analytikere i Rystad Energy at literprisen kan bikke 30 kroner. De økte drivstoffprisene forklares blant annet med krigen i Ukraina som har ført til en kraftig økning i oljeprisen.

Avgiftene utgjør rundt 60 prosent av drivstoffprisen. På spørsmål om regjeringen ikke kan sette ned avgiftene på drivstoff svarer Vedum:

- Det er en av de tingene vi ser på. Vi kan ikke ha sånne priser over tid, det blir altfor ekstremt for folk, det er det ikke noe tvil om. Akkurat nå så er det veldig mye som skjer. Det er klart at hvis dette blir et nivå som vil vare så er det altfor dyrt for folk, svarer finansministeren.

Han fortsetter:

- Hvis vi ser dette fortsetter så må vi ta grep. Det rammer veldig urettferdig. Problemet med høye priser er at det blir tøffest for de som har minst fra før.

- Ille på bygda
Torsdag sa Geir Adelsten Iversen fra Senterpartiet som er valgt inn på Stortinget fra Finnmark at hans egen regjering må sørge for at prisene går ned.

- Prisen på bensin og diesel må betydelig ned, sier Iversen.

Han peker på at de rekordhøye drivstoffprisene særlig rammer folk som er helt avhengige av bilen, som i hans hjemfylke Finnmark.