BADEVÆR: Mange har muligheten til å sikre seg sesongens siste dukkert i Sør-Norge tirsdag eller onsdag. Arkivfoto: NTB scanpix
BADEVÆR: Mange har muligheten til å sikre seg sesongens siste dukkert i Sør-Norge tirsdag eller onsdag. Arkivfoto: NTB scanpix
Tirsdag kan folk i Sør-Norge ta fram shortsen og mimre tilbake til supersommeren 2018.

Det kan de gjøre mens de nyter mye pent vær og temperaturer på opp mot 23-24 grader mange steder.

– 20 grader i september er ikke uvanlig, men det er jo greit å ta med seg for dem som er veldig glad i sommer, og som har lyst til å ha på shortsen litt lenger, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til NRK.

Finværet, som P4 kunne melde om allerede i forrige uke, blir imidlertid av det kortvarige slaget for vestlendingene.

Onsdag kommer restene av den tropiske stormen «Helena» på besøk, med kraftige vindkast på 25-35 m/s langs kysten og i fjellet. Det blir også svært vått - med opp mot 50-60 millimeter hver dag (!) på Vestlandet resten av uken.

Også Midt- og Nord-Norge får merke uværet, men her blir det vind og nedbør i noe mindre mengder.


Ny sommerdag-rekord?
Sør- og østlendingene kommer best ut av det, med mye pent vær også onsdag. Det store spørsmålet er om rekorden på 104 sommerdager fra 1947 kan slås.

Så langt i år har det vært notert 103 dager med temperaturer på over 20 grader på Blindern i Oslo, og mye tyder derfor på at rekorden tangeres i løpet av tirsdag.

Onsdag kommer det inn noe kjøligere luftmasser også over Østlandet, men likevel kan det hende temperaturen kryper opp over 20 grader enkelte steder. I så fall kan rekorden være et faktum.

PS! Værstatistiker Bernt Lie hevder på sine nettsider at Meteorologisk institutt har talt feil - og at det riktige antallet sommerdager i 1947 ikke var 104, men 106.


Flere kanaler