BADEVÆR: Mange har muligheten til å sikre seg sesongens siste dukkert i Sør-Norge tirsdag eller onsdag. Arkivfoto: NTB scanpix
BADEVÆR: Mange har muligheten til å sikre seg sesongens siste dukkert i Sør-Norge tirsdag eller onsdag. Arkivfoto: NTB scanpix
Tirsdag kan folk i Sør-Norge ta fram shortsen og mimre tilbake til supersommeren 2018.

Det kan de gjøre mens de nyter mye pent vær og temperaturer på opp mot 23-24 grader mange steder.

– 20 grader i september er ikke uvanlig, men det er jo greit å ta med seg for dem som er veldig glad i sommer, og som har lyst til å ha på shortsen litt lenger, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til NRK.

Finværet, som P4 kunne melde om allerede i forrige uke, blir imidlertid av det kortvarige slaget for vestlendingene.

Onsdag kommer restene av den tropiske stormen «Helena» på besøk, med kraftige vindkast på 25-35 m/s langs kysten og i fjellet. Det blir også svært vått - med opp mot 50-60 millimeter hver dag (!) på Vestlandet resten av uken.

Også Midt- og Nord-Norge får merke uværet, men her blir det vind og nedbør i noe mindre mengder.


Ny sommerdag-rekord?
Sør- og østlendingene kommer best ut av det, med mye pent vær også onsdag. Det store spørsmålet er om rekorden på 104 sommerdager fra 1947 kan slås.

Så langt i år har det vært notert 103 dager med temperaturer på over 20 grader på Blindern i Oslo, og mye tyder derfor på at rekorden tangeres i løpet av tirsdag.

Onsdag kommer det inn noe kjøligere luftmasser også over Østlandet, men likevel kan det hende temperaturen kryper opp over 20 grader enkelte steder. I så fall kan rekorden være et faktum.

PS! Værstatistiker Bernt Lie hevder på sine nettsider at Meteorologisk institutt har talt feil - og at det riktige antallet sommerdager i 1947 ikke var 104, men 106.


Flere saker

Må sørge for økt bemanning Hvis ikke forholdene for landets jordmødre bedres, vil det få alvorlige konsekvenser for de fødende. Fredag 16.08 2019
Flere kanaler