Nordmenn planlegger å bruke 23 prosent mer på ferieturer i år enn de hadde planer om i fjor. Og flere vil på luksusturer.
Nordmenn planlegger å bruke 23 prosent mer på ferieturer i år enn de hadde planer om i fjor. Og flere vil på luksusturer. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:39
Tall fra Virke viser at hver husstand i snitt planlegger å bruke 45.800 kroner på ferie i år, det er 8.600 kroner mer enn de planla å bruke i fjor.

- Overraskende, sier direktør for Reise Norge i Virke, Line Endresen Normann.

Brukte mer
- Men det er positivt. Det viser at man har god råd, at man ønsker å bruke penger på seg selv, på ferie, og på venner og kjente.

Selv om vi planla å kutte i ferieforbruket i fjor, endte vi ikke opp med å bruke mindre penger.

- Vi brukte faktisk mer. Det viser at den økonomiske usikkerheten gjør at man tenker seg om, sier Endresen Normann.

Men så lenge tenker vi oss ikke om i  år. Reisebyråene melder om en kraftig økning i tidlige sommerferiebestillinger. Mye på grunn av det dårlige sommerværet i 2015, tror Beatriz Rivera i Apollo.

- Jeg tror de gikk på en smell i fjor, og innså at det ikke var noen restplasser igjen. Derfor er de tidligere ute i år, for å få det reisemålet og hotellet de ønsker seg.

Kjøper dyrt
Flere nordmenn ønsker luksus når de reiser på ferie.

Den svake kronen spiller ingen rolle. Folk kjøper dyre reiser, ifølge Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

- Når du kommer til sommeren er ønsket om sol og varme langt sterke enn svake konekurser, sier hun.

- Vil vil bo bra på ferie, gjerne bedre enn hjemme. Hotellrom med direkte utgang til basseng, for eksempel. Vi betaler gjerne mer for å få luksus.

At vi er villige til å betale mer for ferieturen overrasker ikke Larsen-Vonstett.

- Vi så også under finanskrisen at folk fortsatte å kjøpe feriene sine. Det virker som om det er en trygg havn for mange. At sommerferien, den skal vi ha uansett.

Rivera i Apollo deler den oppfatningen.

- Charter-luksus er en av de nye trendene. Vi vil ha store leiligheter, villaer, eget basseng, og vi bruker penger på å oppgradere fly. Vi bruker mer penger på ferie enn vi gjorde før, sier hun.

- Man fortjener det i ferien. Ferie er viktig.
Flere kanaler