Mange går til legen og får skrevet ut resept på smertestillende tabletter.
Mange går til legen og får skrevet ut resept på smertestillende tabletter. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:53
Stadig flere nordmenn får Paracet på resept hos legen. 

Tall P4-nyhetene har fått fra Apotekforeningen viser at bruken av reseptbelagt Paracetamol har økt med 35 prosent på fem år. 

I fjor ble det gitt ut over 2,2 millioner pakker på resept. 

- For lav terskel

Den økte bruken av smertestillende er noe som bekymrer mange fagmiljøer. 

Siv Skarstein, forsker og førsteamanuensis ved fakultetet for helsevitenskap på OsloMet, mener legene skriver ut smertestillende altfor lett.

- Hvis du går med kroniske smerter i kroppen, også skal du møte en som har avsatt et kvarter, så sier det seg selv at dette ikke er god løsning, sier Skarstein. 

Paracetamol som skrives ut på resept er gjerne i større pakninger, og inneholder kraftigere doser. Skarstein mener smerteproblematikk er noe som krever lengre undersøkelse og behandling, og kaller Paracet et "glavalag".

- Men jeg tror legene har en tøff arbeidssituasjon, og pasientene har en forventning om å få hjelp, sier Skarstein. 

Kroppen kan få alvorlige konsekvenser av å spise for mye smertestillende. Du kan få trøbbel med mage og tarm, og langvarige problemer med lever og nyrer. 

- Dette er jo kjemiske stoffer som belaster kroppen, sier Skarstein.

Bekymringsfullt salg også uten resept

Også bruken av Paracet uten resept har vært høyt de siste årene. I 2020 ble det solgt 9,2 millioner reseptfrie pakker Paracet, ifølge Folkhelsesinsituttet. 

- Vi er veldig oppmerksomme på den økte bruken blant barn og ungdom, sier Hanne Andersen, fagdirektør i Apotekforeningen. 

Hun sier de opplever at stadig flere ungdom trenger smertestillende for å komme seg gjennom hverdagen. Hver nordmann bruker i underkant av to pakker Paracet i året. 

- Man bruker det daglig, og man bruker det ofte, sier Andersen. 

Flere kanaler