Se det første TV-intervjuet med drapsmannen her Video: P4
0:00 | 1:51
For første gang lar han seg intervjue på TV og radio og til P4 Nyhetene sier Kristiansen at han ikke vil ut av fengsel før han blir renvasket.

– Jeg føler det er en simpel vei å gå hvis jeg begjærer meg prøveløslatt, da godtar jeg dommen, sier Viggo Kristiansen til P4.

– Jeg sitter her i 20 år, jeg sitter her i 30 år. Sannheten skal fram, sier han.

Baneheiasaken

I 2000 ble han dømt til 21 års forvaring med minstetid på ti år for voldtekt og drap på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i i Baneheia i Kristiansand.

Selv om han har tapt alle rettssaker og fått avslag på gjenopptakelse hele fire ganger forsøker han nå for femte gang å få opp igjen saken, etter 13 år i fengsel. Men kampen tar han bak murene.

Kristiansen kan søke om prøveløslatelse nå og på sikt blitt en fri mann, men vil heller bli sittende til domstolene tror på ham.

– Jeg kommer aldri til å innrømme noe jeg ikke har gjort. Jeg er ikke bitter på noen personer, men jeg er bitter på et system, sier Kristiansen.

Ekspert er forundret

Selv om domstolene og gjenopptakelseskommisjonen ikke har trodd på hans uskyld, vil altså ikke Kristiansen akseptere dommen. Det forundrer psykologspesialist Pål Grøndal. Han ser intervjuet P4 har gjort med Kristiansen, og mener det er en sjelden stahet vi er vitne til.

– Det er veldig sjeldent at man motarbeider sin egen prøveløslatelse i påvente av full frifinnelse. Veldig mange vil legge saken bak seg, men det vil åpenbart ikke Kristiansen, sier Grøndahl.

Han spekulerer i om de som støtter Kristiansen påvirker hans avgjørelse.

– Lurer jo på om han får støtte fra noen han synes er viktige personer, og basert på den støtten så blir han overbevist om at det han gjør er riktig, men det er veldig spekulativt, sier Grøndahl.

Kristiansens mange forsøk

Kristiansen har også tidligere anmeldt både politiet, meddømte Jan Helge Andersen – og klaget på en rekke henleggelser.

Pårørende til de to drepte jentene har uttrykt stor frustrasjon over alle forsøkene – Noe Kristiansen til en viss grad forstår.

– Mødrene har jo mistet det kjæreste de har, men så lenge sannheten ikke har kommet fram så må jeg ta hensyn til det, sier Kristiansen til P4.
Flere kanaler