Regjeringen bør vurdere å la grensebyer bli taxfree-kommuner, mener Halden Næringsutvikling
Regjeringen bør vurdere å la grensebyer bli taxfree-kommuner, mener Halden Næringsutvikling Foto: Shutterstock
Halden bør bli en taxfree-kommune.

Det mener Halden Næringsutvikling.

For under koronapandemien økte omsetningen av mat og alkohol med 46 prosent i Halden, men salget falt umiddelbart da grensene åpnet som normalt i februar.

Daglig leder i Halden Næringsutvikling, Veronica Lund, mener politikerne må tenke nytt for å stoppe handelslekkasjen.

- Som for eksempel søndagsåpne butikker, endre avgiftene på matvarer, og la grensebyer bli taxfree-kommuner, sier Lund til P4-nyhetene.

For Lund mener regjeringen ikke har gjort nok for å stoppe handelslekkasjen til Sverige. I 2019 la nordmenn igjen totalt 16 milliarder kroner i grensehandel i Sverige.

- Spennende forslag
Og ordfører Eli Wathne i en annen grensekommune, Kongsvinger, synes dette er et spennende forslag. Hun vil gjerne at dette skal utredes.

- Det er helt klart behov for å tenke nytt rundt grenseproblematikken, sier Wathne.

Wathne viser til at det under pandemien har blitt tydelig hvor stor grensehandelen har vært, og hun er utålmodig etter å finne løsninger.

- Vi skal ha handel på mellom Norge og Sverige, men handelen kan ikke bare gå en vei, sier Kongsvingerordføreren.

Og Wathne ber regjeringen se på avgiftspolitikken. 

- Avgiftene handler jo om å redusere forbruk av helseskadelige produkter som tobakk og sprit. Men det blir ikke noe bedre folkehelse av å flytte handelen til Sverige. Det er også mye folkehelse å ha en jobb å gå til. Derfor håper jeg på å få arbeidsplasser i Norge, sier hun.

- Lite gjennomtenkt
NHO Mat og Drikke er enige i at noe må gjøres med avgiftssystemet. Men administrerende direktør Petter Haas Brubakk mener forslaget om taxfree-byer er lite gjennomtenkt.

- Det betyr jo at vi skaper enda større konkurranseforskjell i de ulike delene av landet. I tillegg er taxfreeordningen ulogisk. Det gir ingen mening at varer som skal ha avgift ett sted på grunn av helsen, ikke har avgift om du har vært på flytur. Og det er ikke gjennomtenkt å utvide den ordningen, sier han.

Brubakk sier det viktigste tiltaket mot grensehandel er fornuftige priser på maten, med rimelige avgifter der folkehelsen tilsier det.

- Vi kan ikke ha det store avgiftsgapet som er mellom Norge og Sverige nå. For det driver grensehandelen, og sørger for at hele verdikjeden for mat og drikke blir berørt negativt.

Flere kanaler