Vi drømmer om en hvit jul hjemme med familien.
Vi drømmer om en hvit jul hjemme med familien. Foto: NTB scanpix
0:00 | 1:12
Nordmenn foretrekker tradisjonell jul med hvit snø og familie. 7 av 10 skal være hjemme i jula, viser en fersk undersøkelsen TNS Gallup har gjort for NHO Reiseliv.

- Nordmenn er utrolig tradisjonelle. Norsk jul er uten tvil det aller mest populære, sier NHO-sjef Kristin Krohn Devold.

Snø bedre enn strandliv
30 posent svarer at de skal reise i jula, men 68 prosent av disse drar til et annet sted i Norge for å være med familie og venner. Bare 32 prosent sier de skal til utlandet, og det er en liten nedgang fra tidligere år.

- Det betyr at det å feriere i Norge med snø og hytteliv henger høyere enn sydenferie, sier Devold.

De som bor i Oslo og Akershus er mer reiseglade i jula enn resten av landet, mens de som bor på indre Østlandet er de aller mest hjemmekjære.

Tilbake til røttene
- På en måte kan du si at jo mer urbane vi blir, jo mer vil vi tilbake til røttene og familien og til den gamle norske kulturen når jula kommer, sier Devold.

Og det er ikke noe rart, mener forsker Dag Øistein Endsjø ved Universitetet i Bergen. For det er nettopp tradisjonene som er hele grunnen til at vi feirer jul.

Skal feires med familien
- Helt fra den moderne julen ble oppfunnet i Storbritannia på 1800-tallet har det vært viktig at julen skal være som den en gang har vært, sier Endsjø.

Derfor skal julen feires sammen med familien, slik man har gjort alle år tidligere.

- Det at man enten er hjemme, eller enda bedre, drar til familien der man opprinnelig hørte til, er da grunnleggende for hele juletradisjonen vår.

Juletre
Aller helst skal julefeiringen være akkurat slik den alltid har vært. Foto: NTB scanpix

Flere kanaler