GRATIS PREVENSJON: Sex og samfunn vil tilby gratis prevensjon til jenter under 16 år.
GRATIS PREVENSJON: Sex og samfunn vil tilby gratis prevensjon til jenter under 16 år. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:40
Unge under 16 år må få gratis prevensjon.

Det mener Sex og samfunn, som fra høsten vil gi jenter under 16 år i Oslo gratis prevensjonsmidler.

I dag får jenter mellom 16 og 21 år økonomisk støtte for å dekke hele eller deler av kostnadene for prevensjon.

– Har sex uansett
– Rundt en av tre har debutert seksuelt før de fyller 16, derfor må unge få bedre tilgang til prevensjon.

Det sier assisterende daglig leder i Sex og samfunn, Tore Holte Follestad.

– Unge under 16 år har veldig ofte lite penger og lite tilgang til økonomi. For at de skal kunne oppleve å beskytte seg mot å bli gravide når de likevel har sex, så tenker vi at å tilby jenter gratis prevensjon vil være en positiv og god ting.

Follestad tror tiltaket vil bidra til færre uønskede graviditeter, økt kontakt med helsevesenet og bedre seksuell helse blant unge.

– På Sex og samfunn møter vi ofte unge jenter som har et prevensjonsbehov. De tar ansvar for sin seksuelle helse, og ønsker å beskytte seg mot å bli gravide. Da synes vi det er urettferdig at de skal straffes ved at de tar et ansvar med at de må betale det selv, sier Follestad og legger til:

– Blir de 16 år får de det gratis, er de 15 år må de betale selv. Det gir ingen mening.

Frykter flere kjønnssykdommer
Andre nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomite, Høyres Sveinung Stensland, fraråder å tilby hormonelle prevensjonsmidler til unge under 16 år.

– Hvis enda flere hopper rett over bruk av kondom og rett på p-piller og den slags prevensjonsmidler, så vil kondombruken gå ytterligere ned og det vil føre til enda flere kjønnssykdommer i Norge.

I tillegg til dårligere beskyttelse, mener Stensland at man ved å tilby hormonell prevensjon legger mer ansvar over på jentene.

– Vi mener det blir feil bruk av samfunnets ressurser å bruke det på prevensjon til unge jenter som ikke har oppnådd seksuell minstealder.