DYRERE: Både Ap og KrF vil skru opp momsen på godteri.
DYRERE: Både Ap og KrF vil skru opp momsen på godteri. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:30
Arbeiderpartiet vil ha dyrere brus og godteri.

I sitt alternative budsjett for neste år foreslår partiet å skru opp momsen på søtsaker.

Noen kroner dyrere
Aps finanspolitiske talsperson Trond Giske sa da han la fram budsjettet at momsen må opp fra dagens 15 prosent til 25 prosent.

- Vi har lav moms på matvarer og det er fornuftig, men vi tror ikke det er nødvendig å ha en slik lav moms på brus og godteri, sa Giske.

Partiet mener godteri da vil bli 15 kroner dyrere per kilo. En sekspakning med colabokser vil ifølge Ap koste ti kroner mer enn i dag.

- Men jeg tror at i veldig mange tilfeller vil dagligvarekjedene ta inn denne prisdifferansen. Dette er jo lokkevarer som det ofte er tilbud på, sa Giske.

Milliarder til staten
Dette er et av grepene Ap tar for å tjene inn penger til staten. Å skru opp momsen på søtsaker vil gjøre at staten tjener 1,9 milliarder kroner ekstra i avgifter.

- Jeg tror forbrukerne bærer denne prisøkningen, sier Giske.

Også Kristelig Folkeparti har foreslått det samme i sitt alternative budsjett.

Ville at usunn mat skulle bli dyrere
Tidligere i høst sa overlege og leder ved Senter for sykelig overvekt, Jøran Hjelmesæth, til P4 Nyhetene at prisen på usunn mat må opp.

- Å skattlegge usunn mat og subsidiere sunn mat slik at alle har råd til å kjøpe og spise sunn mat er det tiltaket som ifølge forskning virker best for å motvirke fedmeepidemien, sa Hjelmesæth.

Han mener forslaget fra Ap og KrF høres ut som en veldig god ide.


Flere saker

Utga seg for å jobbe i barnevernet - dømt for overgrep En mann i slutten av 50-årene er i Ringerike tingrett dømt til fengsel i fire og et halvt år for overgrep mot ei 11 år gammel jente. Torsdag 05.12 2019
Marie Fredriksson er død Den svenske popsangeren Marie Fredrisson er død, 61 år gammel. Tirsdag 10.12 2019
- Viktig at Vy vinner
- Viktig at Vy vinner Mandag 09.12 2019
Flere kanaler