Foto: Maria Lillebo / P4


Ungdomspartiet mener dagens ekteskaps- og partnerskapslovgivning må erstattes med en ny felles lov som er nøytral i forhold til kjønn og hvor mange man kan gifte seg med.

Leder Anne Solsvik sier det ikke er riktig at staten skal blande seg inn i folks kjærlighet og viser til at det finnes slike samboerforhold i Norge i dag:

 

- Fri kjærlighet

- For Unge Venstre handler dette om fri kjærlighet, og jeg viser til et eksempel fra nå nylig fra Troms, der en mann lever lykkelig sammen med to kvinner.

 

Det er slike samlivsformer, samt ekteskap med flere ektefeller, partiet mener det skal være opp til hver enkelt å velge. I flere afrikanske land og stammer har flerkoneri vært en lang tradisjon som mange har forsøkt å bekjempe fordi det diskriminerer kvinnene. Solsvik er ikke bekymret for at dette skal bidra til ytterligere undertrykking av kvinner.

 

- Kvinnefrigjøring er en fortsatt en fanesak flere steder i verden, også blant liberale, men det rettferdiggjør ikke at staten skal gå inn og regulere livet til dem som selv ønsker å ha denne livsformen, sier Anne Solsvik til P4.

 

Eksemplet Solsvik referer til er kjærlighetsforholdet mellom to kusiner og en mann fra Senja. Nylig presenterte P4 et omfattende intervju og nettmøte med Cognac-importør Jon Bertelsen (36), som elsker og lever sammen med to kvinner: kona Annika (35) og samboeren Suzanne (20) (bildet).

 

Lever med to kvinner

Det er imot norsk lov å inngå juridisk ekteskap med to samtidig, men de tre holder seg innenfor lovens grenser ettersom det ikke er lovstridig å leve sammen med to. Det er det juridiske ekteskapsloven som Unge Vestre nå ønsker å endre.

 

Jon, Anikka og Suzanne forteller om et samliv uten sjalusi, og nok kjærlighet til alle.  Jon og Anikka er ungdomskjærester, og har vært gift i åtte år, men for ett år siden inviterte Annika 20 år gamle Suzanne inn i livene deres.

 

Ifølge Annika opplevde hun ikke den femten år yngre Suzanne som noen trussel. Til det var forholdet mellom henne og ektemannen for sterkt. For å formalisere sitt forhold til Suzanne - og for å proklamere sin kjærlighet til henne - inviterte de til en bryllupsliknende seremoni i januar. Annika var Suzannes « forlover», og begge kvinnene har valgt Bertelsen som etternavn.

 

- Følger hjertet

- Dette forholdet hadde ikke fått utviklet seg hvis det ikke hadde vært for det åpne forholdet Anikka og jeg hadde fra før. Her har det vært full tillit. Hele veien har det vært klarsignal fra alle parter fordi vi så at dette var bra. Hvis vi skulle hindre dette ville det vært på grunn av omverden, ikke oss. Når det er snakk om noe så dypt og inderlig som kjærlighet så tror jeg man først og fremst må ta hensyn til seg selv, forteller Jon Berthelsen til P4.

 

Selv om de møter mange fordommer, har familien og de fleste vennene valgt å respektere måten de tre har valgt å leve på.

 

- Det er selvvalgt å sette oss i denne situasjonen. Men jeg tror ikke man tenker på fordeler eller ulemper når man går inn i noe sånt, da følger man følelsene og hjertet sitt. Her er vi tre personer som har fulgt vår overbevisning. Så får vi ta de støytene som måtte følge av at det kan være mer komplisert å være tre enn å være to, sier Jon Berthelsen til P4.

 

Foto: Maria Lillebo / P4

Annika, Jon og Suzanne Bertelsen lever nå under samme tak i Drammen. Foto: Maria Lillebo/P4.