Arkivfoto: NTB scanpix
Arkivfoto: NTB scanpix
Meteorologisk institutt har nok en gang sendt ut OBS-varsel om mye regn på Sørlandet. 

Varselet, som gjelder for den kommende helgen, er utstedt for de fire fylkene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark og Vestfold.

Blir stanset
Årsaken til de store nedbørmengdene er at to ordinære høstlavtrykk stopper opp på grunn av et høytrykk som ligger over Trøndelag og Nordland.

– Dermed blir de liggende en tid over samme område, og gi fra seg regn. Vi vil få regnvær fra fredag og lørdag, og et nytt system over samme område søndag, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til VG.

De mest optimistiske prognosene viser rundt 70 mm nedbør på to døgn, mens de mer dystre værmodellene antyder helt opp mot 180 mm regn på to døgn.

Selv om mye av landsdelen har tørket opp etter storflommen for to uker siden, er det trolig lite som skal til før det igjen kan bli skader, mener meteorologen.

Saken fortsetter under innlegget

Enorme skader
Flommen på Sørlandet i begynnelsen av oktober medførte skader for minst 500 millioner kroner, har Finans Norge regnet seg fram til. Det er samtidig registrert 3.000 skademeldinger etter uværet.

En rekke hus, bedrifter, togstrekninger og veier sto under vann, og enkelte steder i Agder hadde den høyeste vannføringen på 100 år.


bedehus
STORFLOM: Folk i kano ved bedehuset på Drangsholt langs riksveg 41 mellom Kristiansand og Birkeland, 2. oktober. Foto: NTB scanpix

Flere kanaler