KALDERE: Det blir neppe så store mengder som på bildet fra januar 2018, men mange østlendinger kan få sesongens første møte med vinteren kommende helg. Arkivfoto: NTB scanpix
KALDERE: Det blir neppe så store mengder som på bildet fra januar 2018, men mange østlendinger kan få sesongens første møte med vinteren kommende helg. Arkivfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En rekke steder i landet har allerede fått en smak av vinter - blant annet er det ventet opp mot en halv meter snø i høyereliggende deler av Midt-Norge de neste dagene. I tillegg har fjellovergangene i Sør-Norge fått mye snø.

Nå melder meteorologene at også det sentrale Østlandet kan få årets første snøfall om noen dager.

«Utover fredagen vil temperaturen falle på Østlandet, og et lavtrykk vil prege været i landsdelen. Da er det en mulighet for at den første snøen vil komme til lavlandet», skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Nedbøren kommer med et lavtrykk som passerer østover i løpet av fredagen. I bakkant av lavtrykket følger det nordlig vind og kaldere luft, og det er derfor særlig den siste delen av nedbøren som kan falle som snø.

Ettersom det fortsatt er noen dager igjen, er meteorologene usikre på hvor store mengder det kan bli snakk om og hvilke steder som får mest  -  men:
 
– Folk bør absolutt vurdere å bytte til vinterdekk før helgen, forteller vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Hanne Beate Skattør, til Smaalenenes Avis.

Saken fortsetter under innlegget

Også på Vestlandet er det generelt mye vær for tiden. Målinger viser at flere steder i Hordaland har fått nesten 100 millimeter nedbør det siste døgnet - noe som kommer på toppen av en allerede rekordvåt høst.

Nå venter noen dager med noe lettere vær, men fortsatt er det mulighet for enkelte regnbyger. Over 300-700 meter kommer nedbøren som snø.

Saken fortsetter under innlegget

I Nord-Norge ser resten av uken stort sett veldig fin ut - med omtrent normale temperaturer for årstiden.

Det blir for det meste oppholdsvær i alle de nordligste fylkene, og dagtemperaturer på mellom 0 og 3 plussgrader.


Flere kanaler