VAKKER: Pandaen ble en truet dyreart etter overdreven jakt på bjørnen fordi pelsen var svært ettertraktet.
VAKKER: Pandaen ble en truet dyreart etter overdreven jakt på bjørnen fordi pelsen var svært ettertraktet. Foto: Shutterstock
På den nylig oppdaterte rødlisten over truede dyrearter er pandabjørnens status endret fra truet til sårbar. Det betyr at en tretti år lang kamp har gitt resultater. 

Det er IUCN, Det Internasjonale Forbund for Bevarelse av Naturen, som lager rødlister over hvilke dyr i verden som er utrydningstruet. Pandaen har figurert høyt på denne listen, men nå er den kun sårbar, ikke lenger truet. Grunnen er at det nå beviselig finnes flere enn 2000 pandaer som lever i det fri, skriver danske TV2

Det er spesielt de kinesiske myndighetene som får ros for at pandabestanden er økende. Det finnes rundt 40 pandareservater i Kina, og man tror at antallet viltlevende pandaer kan være så høyt som 3000, skriver kanalen. 

– Dette er gledelige nyheter ettersom det har skjedd i en del av verden hvor vi ikke forventet at dette skulle skje, sier styremedlem i IUCN, Simon Stuart, ifølge AFP

Panda
SÅRBAR: Pandaen er ikke lenger truet, men fremdeles sårbar fastslår IUCN. Foto: AFP

LES OGSÅ: Syv uker gamle leopardunger får alle til å smelte

I mer enn 50 år har pandaen vært en av klodens tydeligste ikon for bevarelse av naturen. 

– Å vite at pandaen nå er ett skritt lengre fra utryddelse er et gledelig øyeblikk for alle som ønsker å bevare dyrelivet i verden, sier Marco Lambertini, generaldirektør for Verdens naturfond (WWF), til Reuters.

Men fremdeles er det farer for pandaen. Spesielt klimaendringer gjør det vanskelig for bjørnen å tilpasse seg. Mer enn en tredjedel av pandaen levesteder er truet av klimaforandringer. I flere år har pandaen blitt brukt som et symbol på at vi sammen må redde verden, og det er fortsatt en jobb å gjøre.  

– Selv om bestanden har økt sakte, og den er fortsatt veldig liten, er det flere modeller som forutser en nedgang i utbredelsen til de kinesiske bambusskogene i de kommende tiårene grunnet klimaendringer, fortalte Simon Stuart til journalister under gårsdagens pressekonferanse. 


Flere kanaler