MONSTER: Geithamsen er mye større enn vanlig veps, men heldigvis ikke så mye mer giftig. Den bruker bare 10-50 prosent av giften sin når den stikker.
MONSTER: Geithamsen er mye større enn vanlig veps, men heldigvis ikke så mye mer giftig. Den bruker bare 10-50 prosent av giften sin når den stikker. Foto: Shutterstock
Europas største stikkveps, geithamsen, forsvant for 100 år siden, men nå vender den tilbake, det skriver Forskning.no.

Sjansen for at du har lagt merke til den allerede er stor, spesielt hvis du har oppholdt deg i Sørøst-Norge eller rett over svenskegrensa. Årets varme og tørre sommer i disse områdene har bidratt til at geithamsen trives.

– Geithamsen er et stort dyr. Folk legger helt klart merke til den, sier Magne Flåten i Sabima, en miljøorganisasjon som jobber for bevaring av biomangfold. 

Og at monstervepsen vekker oppsikt er det ingen tvil om. Ikke bare kan den bli opp til tre centimeter lang, den har også en kraftig brummelyd som kan skremme både store og små.

Geithamsbol
HJEMMEKJÆR: Geithamsen sitt bol er på størrelse med et menneskehodet. De liker seg best i hule trær, uthus eller i husvegger. Foto: Shutterstock

LES OGSÅ: Vi elsker dyr, men ikke når de er på feil sted til feil tid

Sjansen for å møte på kjempevepsen er størst på kveldstid og om natten, men heldigvis er den ikke så aggressiv.

– Dette er en fredelig veps. Den er uredd fordi den selv vet at den ser stor og skremmende ut for de fleste, forklarer Magne Flåten til Forskning.no. 

Men selv om vepsen er relativt fredelig bør du ikke komme for tett innpå, hvis du pirker inni bolet dens kan det bli veldig sint og du vil ikke ha tre centimeter med illsint veps etter deg. 

Hvorfor det blir stadig flere geithamser er ikke forskerne helt sikre på, men det mener det har noe med klima å gjøre.

– Bare en enkelt varm uke ekstra om sommeren kan utgjøre forskjellen på om en art som geithamsen overlever eller ikke, forteller Flåten til nettstedet. 


Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler