PÅSKE: Alle fortjener en fin påske, også de firbeinte.
PÅSKE: Alle fortjener en fin påske, også de firbeinte. Foto: Shutterstock
Hvert år valfarter nordmenn til fjellet i påsken.
Og blant ski, staver og kvikk lunsj er selvsagt familiens kjæledyr med på tur.

Men det er noen ting folk bør være klar over, slik at også hundene får en fin opplevelse av å være på tur i fjellheimen.

Veterinær Julie Grell i Dyrevernalliansen sier at en av de største farene for hunder i påsken er at de blir presset for hardt av eierene sine.

- Husk at selv om hunden tålte turen for fem år siden, så er det ikke sikker den gjør det nå, sier Grell.


Artikkelen fortsetter under bildet

Vil løpe med «flokken»
Det er flere tydelige tegn hundeeiere bør være obs på, om de har med seg hunden på skitur. Hunder er som kjent flokkdyr og vil strekke seg svært langt for å kunne løpe sammen med «flokken», altså oss mennesker, forteller Grell.

- At en hund lunter bak, istedenfor å løpe ivrig foran eieren kan være et tydelig tegn på at den er sliten, og trenger hvile, forteller hun og legger til at om hunden virker stiv og støl dagen etter en tur, så har strikken blitt tøyd for langt.

Dyrevernalliansen har utarbeidet noe tips og triks til folk som har med hunden på tur, som de rett og slett kaller Fjellvettregler for hund: 

- Hvis hunden skal bære kløv, må man passe på at vekten er balansert, og at det ikke er tyngre enn det hunden er vant med. Bruk en godt tilpasset sele, og aldri halsbånd om hunden skal trekke noe.

- Beskytt øyne og hud til hunden også, sola tar også på de firbente. Bruk solkrem på lyse partier med lite pels, og om hunden din aksepterer det så finnes det solbriller til hunder som gir beskyttelse til øynene. Sørg for at klørene er korte, og at potene er godt nok beskyttet mot for eksempel skaresnø.

- Har du med en liten hund på tur, må du være obs på at hunden fortere begynner å fryse, og at du bør ha med et teppe som kan isolere mot kulda fra bakken når dere tar en pust i bakken.

- Ha med vann på turen, og skal dere gå langt bør du ha med litt ekstra kaloririk hundemat til hunden, slik at den ikke løper seg tom. Men ikke for mye mat på en gang!

Til slutt kommer et råd som er ekstra viktig i påsken; 
- Sjokolade er like farlig for hunden nå som ellers i året, så pass derfor ekstra godt på at påskeegget til barna ikke havner i nærheten av nysgjerrige hundesnuter, avslutter Grell.

Flere kanaler