PASS PÅ: Hunden din kan bli veldig dårlig hvis den spiser noe den ikke burde.
PASS PÅ: Hunden din kan bli veldig dårlig hvis den spiser noe den ikke burde. Foto: Shutterstock
De aller fleste av oss skal konsumere store mengder god mat i juleferien. Men har du kjæledyr burde du være obs på at ikke dyrene får i seg det samme som deg.

Og har du for vane å gi hunden litt pinnekjøttrester ved middagsbordet, så burde du tenke deg om en ekstra gang.

Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) opplever veterinærer landet rundt en kraftig økning i antall besøk fra hunder og katter som trenger behandling i julen.

– Hunder tåler som regel ikke fremmed mat. Feit julemat samt julesnop som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring til ANB.

Veterinær Tor Kvinge sier til ANB at mange dyr får i seg mat de ikke burde i julen.

– Den vanligste juleskaden er hunder og katter som har spist noe de ikke skulle. For hundenes del er det oftest alle typer sjokolade, men også druer, rosiner, store bein, bolledeig og ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen.

Saken fortsetter under bildet.
Dyr
VELDIG SØT: Men også veldig glad i mat. Pass på hva dyret ditt spiser i julen. Foto: Shutterstock

Julepynt og giftige planter er den største trusselen for katter nå i høytiden. Av den grunn kan julen være en tid for dyreeiere å sjekke hvilken dyreforsikring de har, slik at man får en oversikt over hva den dekker hvis pusen eller hunden plutselig må opereres.

Og hvis Fido spiser noe den ikke burde, kan det bli dyrt. Prisen for å operere en matforgiftet hund kan nemlig fort komme opp i titusenvis av kroner.

Slik unngår du at kjæledyrene dine blir syke i julen:

* Godteri: Ikke gi kjæledyrene dine salt eller søt mat. Særlig sjokolade må unngås. Mørk sjokolade kan i verste fall føre til alvorlig forgiftning. Kakaobønner inneholder Teobromin som er giftig for hunder. Alle produkter som inneholder kakaobønner kan derfor potensielt forårsake forgiftning hos hunder, og hunder som får i seg for mye mørk sjokolade kan dø av det. 140 gram sjokolade kan ta livet av en hund på 25 kg.

* Gavepapir: Pass på innpakningspapir og innpakningsbånd - disse kan kvele katter.

* Bakst: Gjærdeig kan sprenge på i magesekken og føre til alkoholforgiftning.

* Juleblomster: Som flere andre planter er Julestjernen giftig. Hold dyrene unna.

* Brannskader: Hver jul brannskades hunder og katter. Vær forsiktig med levende lys, åpne peiser, varme gryter og ledninger som dyrene kanskje vil tygge på.

* Kast matrestene: Ikke gi hunden din matrester fra julemiddagen, det kan den bli alvorlig syk av. Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder, og i beste fall må du takle en ubehagelig hundediaré, mens hunden har det vondt. Hvis dyret ditt blir dårlig i magen er det lurt å ha enten flytende kull eller kull i pulverform i hus. Det tar til seg giftstoffene, og gjør at de binder seg i magen. Fås kjøpt på apoteket.

Dersom du mistenker at dyret ditt har spist noe som kan være farlig, eller du ser at allmenntilstanden er nedsatt, er det viktig å kontakte en veterinær. Ved forgiftning kan Giftinformasjonen kontaktes på telefon 2299 1300.

LES OGSÅ: IKEA lanserer møbler til Fido og Passop

Flere saker

Kulderekord i Lom Mens juni ble en måned preget av varmerekorder, har juli startet med kulderekord. Lørdag 04.07 2020
Flere kanaler