ENGASJERT: Fysiker Andreas Wahl liker ikke foreldre som sier at: «dette klarer ikke mine barn».
ENGASJERT: Fysiker Andreas Wahl liker ikke foreldre som sier at: «dette klarer ikke mine barn». Foto: P4
– Alle kan lære matematikk!

Det mener programleder og fysiker Andreas Wahl. 

I dagens Dagens Næringsliv kan vi lese om en amerikansk professor som mener at alle kan få en mattehjerne. Det er Wahl helt enig i. Han har nemlig tro på at alle kan mestre brøk, algebra og pytagoras.

– Jeg liker å sammenligne matematikk med gym, for skal du bli god i volleyball så må du trene. Sånn er det med matte også, sier han.

Da fysikeren hadde praksis under utdannelsen jobbet han ved en skole, der han hadde en elev som ikke gjorde det så godt i matte. Denne eleven fikk i tillegg høre hjemmefra at det var helt greit at han ikke gjorde det noe godt i matte, ettersom «ingen i familien hadde gjort det tidligere». En slik holdning gjør Andreas Wahl «gåsehudsint».

– Kjære foreldre, aldri i verden fortell barna dine at det er greit å ikke kunne noe, bare fordi du  ikke gadd eller kunne klare det selv. Barna står der med blanke ark, og kan lære det, sier en engasjert Wahl, som mener det handler om å pugge.


Skylder på egen latskap
Til tross for at han er utdannet fysiker, med en master i realfagsdidaktikk, vil ikke 33-åringen beskrive seg selv som en super-elev.

– Nei, det var ikke sånn at jeg hadde sekser i alle fag. Litt skyldes nok latskap, men så har jeg studert et vanskelig fag også da, sier fysikeren, som i 2014 ble tildelt Mensaprisen for dokumentarserien Folkeopplysningen.

Han sier det handler om innsats, og finne sin måte å jobbe på i tide før eksamen.

– Jeg var av typen som gjerne leste helt frem til jeg satt i eksamenslokalet. Det, i tillegg til å lage mentale kart, fungerte best for min del. Men for broren min var det helt annerledes, han la fra seg boka dagen før og ville tenke på andre ting, avslutter Wahl til P4s Radiofrokost.

Flere kanaler