Foto: Marit Kamsvåg

For å lage Pizza Bianca bytter man ut tomatsausen med cremefraiche, som gir en deilig syrlig smak som gjør at hvitvin eller aller helst musserende passer perfekt til.

Deigen er viktig for at pizzaen skal bli god, du kan bruke vanlig hvetemel men det blir aller best med pizzamel tipo 0. Skal du være ordentlig nøye så lager du en fordeig (det pleier jeg ikke ha tid til) da tar du ut 1 dl mel, 1 dl lunkent vann og gjær, blander sammen og lar stå i to timer før du blander det med resten av ingrediensene til deigen. Resultatet blir litt luftigere pizza.

Det er viktig at bakeplaten er varm før deigen legges på, ellers blir osten brent før bunnen er sprø. Har du pizzastein bruker du selvfølgelig den. Ovnen skal være på høyest mulig varme. De fleste ovner har pizzafunskjon, det vil si mest undervarme. 

 Ingredienser:

Pizzadeig:

4 personer

- 650 gram mel

- Ca 4 dl lunkent vann

- 1 pose gjær eller fersk

- 4 ss. Olje

- 1 ts salt

- ½ ts hvit pepper

Ekte gourmet-pizza av Christer Berens.
Ekte gourmet-pizza av Christer Berens. Foto: Marit Kamsvåg

Fremgangsmåte: 

Bland alle ingrediensene og elt i ca 5 minutter. La deigen heve i 1 time. Den kan med fordel heve lenger, slå da deigen ned innimellom.

Tips: Hvis du steker pizzaen med en gang etter at du har kjevlet den ut, blir den sprøere. Lar du den ligge 10 min på benken så blir den luftigere.

Saus: 

- 3 dl Cremefraiche

- Saften av en halv sitron eller lime

- 2 fedd revet hvitløk

- Litt salt og pepper.

- Evt litt urter, enten friske eller tørkede.

- 1 mozzarella i tynne skiver

- 1-2 dl god gulost. Gjerne en blanding

Topping

- ½ -1 hel finhakket rødløk

- 100 gram hakket gravlaks

- 50 gram rogn*

Fremgangsmåte: 

  1. smør på Creme fraiche og legg på Mozzarella, riv gulosten over
  2. Sett inn pizzaen nederst i ovnen og stek til osten blir gylden og bunnen sprø.
  3. Ta ut pizzaen og strø finhakket rødløk, dill, laks og rogn på toppen.

Server.

Tips: Noen dråper med olivenolje på toppen er godt. Gjerne en som er du har krydret med litt chili.

 Den fineste rognen man kan ha på pizzzaen er svensk løyrom, men dessverre begynner den å bli litt for dyr (et lite glass koster 500,-). Alternativet er amerikansk, som er mye billigere men ikke fullt så god. Man kan også bruke lakserogn.

Vi var heldige at få fatt i norsk sikrogn fra Røros, som er samme fiskeslag som den svenske men denne siken har ikke svømt i Bottenviken. Fantastisk kvalitet til prisen, et glass (50 gram) koster 150 kr. 

Drikke til: Champagne er fantastisk her, vi bruker Cremant i dag som er lillesøsteren til Champagne, halv pris og nesten like god.

Luksuspizza
Christers luksuspizza med gravlaks, rogn og mozarella. Foto: Marit Kamsvåg


Flere kanaler