FORBANNA: Eventyrer Jarle Andhøy er sint etter å ha blitt bøtelagt etter det nye vest-påbudet. Han mener regelen er unødvendig.
FORBANNA: Eventyrer Jarle Andhøy er sint etter å ha blitt bøtelagt etter det nye vest-påbudet. Han mener regelen er unødvendig. Foto: Scanpix
  • 07.07.15
    Intervju med Jarle Andhøy del 2
    2 min
  • 07.07.15
    Intervju med Jarle Andhøy del 1
    2 min
– Jeg skulle bare ro fra båten og inn til havna. Når jeg egentlig bare kan svømme den distansen, blir det for dumt.

Episoden stammer fra tidligere i sommer da Andhøy ble bøtelagt for ikke å ha brukt flytevest under en rotur i Stavern.

– Det moderne mennesket fordummes i forskriftsveldet. Barn og unge har godt av å slå seg litt og kjenne konsekvensene av det å leve litt på kanten.

Fra 1 mai ble det påbudt å bruke flytevest i fritidsbåter under 8 meter.

Liten rotur
- Når jeg selv får bot for å ro fra seilbåten min og inn til isbaren i indre havn i Stavern, hvor man egentlig kan svømme over, så blir det for dumt.

Hvor mye ble boten på?

- 500 spenn.

Betaler du?

- Rett ut av vindu. Jeg har andre slag å vinne, sier Andhøy.

Artikkelen fortsetter under bildet
Jarle Andhøy
UNØDVENDIG: Jarle Andhøy sier i et P4-intervju at det nye vestpåpudet i Norge er fordummende og unødvendig. Her i studio. Foto: P4

Kontroversielt vedtak

Det var i mange år strid om vestpåbudet, før det i vår ble vedtatt. Med knappest mulig margin ble forslaget banket igjennom i Stortinget, med Miljøpartiet de grønnes (MDG) sin ene stemme som tungen på vektskålen.

Redningsselskapet har tidligere uttalt til P4 Nyhetene at de er svært positiv til at vesten nå skal opp av skap og skott, og på folkene som er ute i båt.

- Vi ser at 80 prosent som dør i ulykker på sjøen ikke hadde vest på seg, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.

LES OGSÅ: P4-lytterne mener det er latterlig med vestpåbud

Jarle Andhøy er vant til å være på sjøen etter en rekke ekspedisjoner og større seilturer.  Han ble for alvor kjent under «Berserk»-ekspedisjonen i 2011.

Den 22. februar 2011 ble Andhøy og resten av mannskapet erklært savnet etter at det ble fanget opp nødsignaler fra seilbåten «Berserk». Det ble gjort flere mislykkede forsøk på å få telefon- og radiokontakt med båten, før Jarle Andhøy og 18 år gamle Samuel Massie kom seg i sikkerhet ved Scott-basen i Antarktis. De tre resterende mannskapene på Berserk, Leonard J. Banks, Tom Gisle Bellika og Robert Skaanes, er aldri blitt funnet og antatt omkommet.
andhøy
I RETTEN: Eventyreren Jarle Andhøy hilser på 1. statsadvokat Lars Fause før Høyesterett skal avgjøre om han har brutt Antarktistraktaten i 2011. Foto: NTB scanpix

Flere kanaler