DET ENKLE ER IKKE DET PENESTE: «Blomster-Finn» Schjøll sier at vårens heteste trend er «jungel». Jo mer, jo bedre!
DET ENKLE ER IKKE DET PENESTE: «Blomster-Finn» Schjøll sier at vårens heteste trend er «jungel». Jo mer, jo bedre! Foto: P4
Finn Schjøll skylder spøkefullt på at han er homo på den uheldige hendelsen på vei til P4 denne morgenen. 

– Jeg tok på meg skinnsko bare fordi det var bare veier. Det skulle jeg ikke gjort, fordi med gummisåler hadde jeg aldri falt!

Kneet verker, men han verker enda mer etter å dele sine tips og trender for denne våren.

Klarte ikke å la være
Usedvanlig godt og varmt vær flere steder i landet i mars har gjort at det klør i de grønne fingrene til folk. Schjøll kom seg ikke til å rake plenen før vinteren la seg. Nå er det gjort, og han har en klar oppfordring til de som har bar bakke utfor husdøra:

 –Raka du ikke løvet fra hagen din i fjor høst, gjør det nå!

Normalt sett tar ikke Schjøll plantene sine ut før 10.juni, men i år klarte han ikke å vente. 

– Jeg måtte bare satse på at eføyene mine klarte seg utendørs, fordi jeg klarte ikke å vente med å tømme og vaske drivhuset mitt. De ser ut til å klare seg bra, sier Finn hos P4s Radiofrokost.

Og det er det en selvsagt årsak til i følge Schjøll, for det er ikke «kjølige» temperaturer som er problemet.

– Kjølig kan det godt være, men frost er en annen sak.

Finn Schjøll foreslår frostlaken for å helgardere seg, eventuelt å krølle sammen avispapir for å isolere uten å tette til, og til sist kan man dekke blomstene med bobleplast.

– Eller så kan man gjøre som en av P4s lyttere som har sendt tekstmelding; å bære blomstrene inn og ut av huset i takt med temperaturskifte.

Ellers forteller «Blomster-Finn» at det finnes arter som er ukompliserte. Stemorsblomster, helleborus (julerose), løkblomster som svibler, tulipaner, påskeliljer er helt trygt og perfekt til å plante nå.

Saken fortsetter under.


Finn fram machetene
På 70-tallet var det nærmest konkurranse om hvor mange planter en husstand hadde.

– Man måtte nærmest ha machete for å komme seg inn i et hus, så mange planter var det, sier Schjøll.

I Norge kjøpes det blomster til alle typer anledninger; bryllup, begravelse, som en kjærlig hilsen eller unnskyldning, til medarbeideren på jobb og så videre. Det kan fort koste litt penger, men årets trend skal kunne være overkommelig for all slags økonomi.

– Er du rik kan du kjøpe mange, og er du ikke det, da kan du lage mange selv, fordi de er lette å formere, bedyrer Schjøll.

LES OGSÅ: Bonden var savnet etter fruktplukking – funnet død i pytonslange

– Gå for moroa!
Finn Schjøll har på seg oransje briller med matchende bag og blomstrete skjerf. For mye for mange, men er det noe den fargerike personligheten slår fast så er det at det aldri kan bli for mye.

–  Det er bare tøys at det kan bli for mye av noe som helst. Det er bare folk som har for lite som sprer det ordet, insisterer Schjøll.

Schjøll mener at man gjør lurt i å tenke kubikk før kvadraten, spesielt når man har lite plass hjemme, på terrassen eller i hagen. Det enkle er ikke beste, skal vi tro «Blomster-Finn».

– Det enkle er det enkle, men det er alt det andre som er gøy. Gå for det som er moro!

Dersom man organiserer seg litt og tenker seg om på forhånd kan man få plass til mye selv om man ikke har så store flater å utfolde seg på.

– Planter er smart. Har de ikke plass på gulvet, da vokser de oppover, sier Finn Schjøll.

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Halvparten av ny smitte kommer fra utlandet Halvparten av de nye som blir smittet av koronaviruset i Norge, har blitt smittet i utlandet. Onsdag 29.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler