ALKOHOLFRI: God drikke må ikke inneholde alkohol - Ingvild Tennfjord har falt pladask for fruktmust fra Balholm.
ALKOHOLFRI: God drikke må ikke inneholde alkohol - Ingvild Tennfjord har falt pladask for fruktmust fra Balholm. Foto: P4
Denne uken er det høytid for salg av sprudlevann i Norge. 

Over to millioner liter sprudlevann selger Vinmonopolet denne uken, og det kan være utfordrende å finne en favoritt i mylderet av sjampanje, cava og prosecco.

Men en som definitivt har peiling er dagens frokostgjest Ingvil Tennfjord. Hun har «eksamen i champagne» og jobber som sommeliere, vinjournalist og forfatter. Hun delte villig sine tips og råd til uerfarne polfarere.

– Mitt første tips er enkelt, drikk det fineste og beste først. Da slipper du å kaste bort en dyr champagne som har blitt lunken, sier Tennfjord.

Med seg hadde hun med seg to anbefalinger, en med og en uten alkohol.

– Jeg har med en champagne, Pol Roger 2008 eller «Pol Råger» som vi sier i Bergen. Den skal jeg drikke på 17. mai. Og ja, champagne er dyrt, men for en vare som er lagret og en moden 2008-årgang til 485 kroner! Det er ikke verst, forteller hun.

Men hva med prosecco og cava da?

– De hadde jeg tatt senere på ettermiddagen. Særlig cava er veldig god til mat, og skal du bare ha noe å drikke så er prosecco veldig sjarmerende. Det smaker pære og sitron, den er deilig og lett å like. Til og med svigermor liker den, humrer sommelieren. 

Tennfjord minner også om at alle bør legge champagneglassene i kjøleskapet kvelden før, slik at de er kalde når du heller i de edle dråpene.
asd
CHAMPAGNE: Pol Roger 2008 er Tennfjords valg til årets 17. mai. Foto: P4

Alkoholfritt alternativ til barnas dag
Nasjonaldagen er barnas dag, og det er derfor ikke alltid det passer seg å drikke seg småbrisen på sprudlevann. 

Tennfjord forteller at det de siste årene har kommet stadig flere smakfulle alternativer for de som ikke drikker alkohol.

– Det har blitt mange «gøye» ting i hyllene på polet de siste årene, blant andre Balholms sprudlende fruktmust. Den har en deilig smak av rabarbra, som jeg har gitt terningkast seks. Den har klart å fange smaken av din farmor sin hage, samtidig som du får den til den latterlig lave summen av 89 kroner, forteller Tennfjord til P4. 


Flere saker

Utga seg for å jobbe i barnevernet - dømt for overgrep En mann i slutten av 50-årene er i Ringerike tingrett dømt til fengsel i fire og et halvt år for overgrep mot ei 11 år gammel jente. Torsdag 05.12 2019
Marie Fredriksson er død Den svenske popsangeren Marie Fredrisson er død, 61 år gammel. Tirsdag 10.12 2019
Flere kanaler