Foto: P4
I fjor sommer tok Lars Lagerbäck fotballmyggen Island til en sensasjonell kvartfinale i fotball-EM . 

Nå er det de norske fotballgutta Lars Lagerbäck prøver å få skikk på, men det er også noen i hjemlandet Lagerbäck gjerne skulle fått ordnet opp i.

– Jeg er selv oppvokst på landsbygda, og er misunnelig på hvordan Norge har hatt en aktiv distriktspolitikk, sier Lägerback som prøver å minne svenske politikere på verdien av bygdene hver gang han møter de.

– Jeg sier; reis til Norge, og lær!


Innbyggertallet i bygder halveres
Svensk distriktspolitikk har i flere tiår vært preget av sentralisering, mens norsk politikk har i større grad vært preget av å sikre muligheten for at folk blir boende også i distriktene.

I følge norges nye landslagssjef han hans hjemkommune halvert innbyggertallet siden han vokste opp. 

– Selv om jeg er gammel, og det har gått mange år, så sier det en hel del, sier svensken.

Forskjellene på svensk og norsk distriktspolitikk er ofte oppe til debatt også i svenske medier, og i følge en artikkel fra SVT er en viktig faktor tilgangen til naturressurser. 

I Norge får nemlig kommunene beholde store deler av inntektene fra naturressurser, som for eksempel fra vannkraft, mens i Sverige tilfaller alle inntektene hos staten eller kraftselskapene.

Vil til mesterskap om tre år
Men Lagerbäck er ikke bare i Norge for å nyte norsk distriktspolitikk, han har en minst like formidabel jobb foran seg om han skal få det norske laget til et mesterskap igjen. Hele 17 år har det gått siden sist herrelandslaget var i et mesterskap, men Lägerback håper ventetiden nå blir relativt kort.

– Jeg håper og tror vi skal klare å komme oss til mesterskapet i 2020. Da har vi ikke blitt alt for gamle enda, humrer Norges landslagssjef

Flere kanaler