UTSATT: Russen er spesielt utsatt for smitte av hjernehinnebetennelse, i følge lege Arne Røde.
UTSATT: Russen er spesielt utsatt for smitte av hjernehinnebetennelse, i følge lege Arne Røde. Foto: NTB scanpix
Russetiden er i full gang, og dermed kommer også alle medieoppslagene om russ som som står i fare for å bli smittet med hjernehinnebetennelse.

Men hva er egentlig hjernehinnebetennelse, og hvordan kan du oppdage om en russ nær deg er blitt smittet av den svært alvorlige sykdommen?

P4s huslege Arne Røde troppet i morges opp i studio for å forklare sykdommen som for mange er uklar, men som for dem det gjelder kan være en kamp på liv og død.

– Det er enkelt og greit en betennelse på hinnen som ligger rundt hjernen. Den mest alvorlige formen er forårsaket av meningokokkbakterien, det er den som gir alvorlig sykdom hos noen, forteller Røde.

– Noen har den i halsen, men det må være en defekt som gjør at bakterien passerer blodbanen og kommer seg opp til hjernen. 

En ubehandlet hjernehinnebetennelse kan være dødelig om den ikke blir behandlet i løpet av 24 timer, og ifølge tall fra NHI varierer dødligheten på en bakteriell hjernehinnebetennelse på mellom to og ti prosent.

Saken fortsetter under bildet
asd
VÆR OBS: Lege Arne Røde ber russen ta vare på hverandre og se etter sykdomstegn hos sine medruss Foto: P4
Se etter faresignalene
Lege Arne Røde forteller at bakterien spres ved dråpesmitte, og at det er noe av grunnen til at særlig russ er i faresonen for smitte.

– Da drikker man av samme flaske, man røyker av samme sigarett og noen kysser kanskje med flere enn man pleier å gjøre.

Røde forteller at noe av problemet med menigitt (hjernehinnebetennelse) er at symptomene ofte ligner på alkoholrus. Du blir sløv, du blir ustø og får en redusert almenntilstand. 

– Russen må passe på hverandre. Er du full eller er du syk? Har du hatt vondt i halsen, eller følt deg dårlig, for så gå på en skikkelig rulle-fest, da kan du bli alvorlig syk uten å oppdage det, forteller Røde som trekker frem nakkestivhet, høy feber, og nedsatt bevissthet som de største faresignalene.

Legen ber også russ og andre i riskikosonen om å legge merke til om de får hudblødninger. Det er ikke vanlige utslett, men kalles «petekker», og det spesielle med de er at de ikke forsvinner når du trykker på dem, for eksempel ved en glasstest. Det blir stående i huden og er et tydelig signal på at noe er galt.

Han anbefaler også neste års russ om å vaksinere seg.

Les mer om hjernehinnebetennelse hos NHI.

Flere kanaler