PERFEKT TILBEHØR: Det er sesong for norske plommer nå, det må du utnytte!
PERFEKT TILBEHØR: Det er sesong for norske plommer nå, det må du utnytte! Foto: P4 / Kristian Bergh
Hver eneste fredag kommer får P4s Radiofrokost besøk av vår helt egen mat- og vinekspert Christer Berens.

Men akkurat i dag er det programleder Marte Kaasa Arnsten som har disket opp til Christer, 

Valget falt på plommechutney, som smaker helt fantastisk, men som passer best for deg som er litt tålmodig.

– Det tar fryktelig lang tid, og jeg var mye sint da jeg lagde det. Dere får nå servert forsøk nummer tre, som har kokt i over åtte timer, forklarer Marte.

Christer svarte med å ta med flere typer fransk ost, og «litt attåt». På ostefatet lå det både brie og roquefort, og i glasset lå det en deilig rødvin av typen rioja.

Her er Martes oppskrift:

6 sjalottløk
1 rød chili uten frø
1 kg plommer
5 laurbærblad
1 kanelstang
10 nellikspiker
1 ts allehånde
1 ts tørket ingefær
400 g brunt sukker
1 appelsin (zest & saft)
eplecidereddik

1. Surr løken (på medium/svak varme) myk og lysebrun i litt olje. Ha i chilien og la den også bli myk. Mens løken godgjør seg: fjern plommesteinene, og del plommene. 

2. Tilsett krydderne og laurbærbladene til løk/chiliblandingen og la det surre i 1 minutt, før du rører inn plommene.
Med et zestjern: riv skallet av appelsinen og ha det i kjelen. Press saften ut av appelsinen og ha den i et målebeger. Topp opp med eplecidereddik til du har 250 ml væske. Hell det i plommemixen.

3. La koke. På svak varme. Mye lenger enn du tror. I uendelig lang tid, faktisk. Etter fire evigheter er den endelig ferdig. Da kan du ha den på steriliserte glass og la den stå kaldt i en liten uke før du serverer den. Til ost eller vilt. Og vin. 

NB: Oppskriften er inspirert av Jamie Olivers plommechutney. 


Flere saker

Håper å nå langt med demonstrasjon I kveld avholdes det en demonstrasjon for arbeidsavklaringspengene foran Stortinget. Onsdag 22.05 2019
Flere kanaler