BAKSMELL?: Nå er det oppgjørets time  på Skatteetatens nettside.
BAKSMELL?: Nå er det oppgjørets time på Skatteetatens nettside. Foto: NTB scanpix
Da var dagen endelig kommet, årets skatteoppgjør ble lagt ut på nett i natt.

Og for de fleste er det svært hyggelig nytt fra Skatteetaten.

I følge tall fra Skatteetaten får hele åtte av ti igjen på skatten, mens to av ti må betale sure skattekroner tilbake til staten.


I snitt får de som har skattepenger til gode igjen rundt 11.000 kroner, mens de som må betale tilbake skylder i snitt 26.000 kroner, i følge Skatteetaten.

Selv om navnet er nytt av året, er årets skattemelding så og si kliss lik den tidligere selvangivelsen.

Slik ser du om du har fått igjen:
1. Klikk deg inn på Altinn, enten via appen på telefonen, eller på nettsiden.
2. På venstre side på nettsiden ser du «Skattemelding for formues- og inntektsskatt - lønnsmottakere og pensjoniser osv». Trykk på den.
3. Trykk så på «Gå til tjeneste»
4. Velg en av innloggingsmulighetene, MinID, BankID, Buypass eller BankID på mobil.
5. Nå er du pålogget og klar til; Trykk på Skattemeldingen 2016, og bla deg ned der det står «Foreløpig beregning av skatter og avgifter 2016.»
6. Helt nederst på den lista finner du «Foreløpig beregnet skatt til gode», og det er dette tallet som forteller deg hvor mye du har fått igjen, eller skylder.

Selv om skattemeldingen fremstår som en fasit over din privatøkonomi, advarer ekspertene om at du kan gå glipp av store summer om du ikke sjekker tallene skikkelig.

– Du kan gå glipp av fradrag om du ikke finregner. Samtidig risikerer du å få tilleggskatt om det er noe som ikke er rapportert inn riktig, for eksempel ved aksjesalg eller valutagevinst, forteller «Luksusfellen»-økonom Hallgeir Kvadsheim.

Husk å levere innen fristen 30. april.

Få hjelp av en venn eller familie
Nytt av året er at privatpersoner nå kan delegere bort retten til å endre og levere andres skattemelding, forteller skattedirektør Hans Christian Holte.

– Det blir dermed enklere å få hjelp av et familiemedlem, regnskapsfører eller en annen du stoler på, sier Holte.

Flere saker

Ap lover rask vurdering av ulvejakt Arbeiderpartiet lover en rask vurdering av om de vil støtte mer ulvejakt. Mandag 27.01 2020
Flere kanaler