Foto: Andreas Stjernvang/P4

- Noe av det viktigste er en skikkelig god pizzabunn med mye smak. Dessuten må du ha gode tomater, og helst norske.

 

Det sier Marius Eriksen fra Langhus. Han er nybakt norgesmester i pizzabaking, der han vant overlegent med 163 av 200 mulige poeng for sin Pizza på norsk vis.

 

Eriksen er selvlært og matglad hobbykokk, som i tillegg til å bake landets beste pizza nylig ble utropt til norgesmester for amatørkokker 2009. Sammen med kjæresten Jan Ivar Nykvist driver han Gourmetkokkene, som tilbyr catering og matkurs rett hjem i stua.

 

Onsdag var han på besøk i P4s Radiofrokost, der han bakte vinnerpizzaen og kom med gode tips og råd til andre hobbykokker.

 

Innslaget med Marius Eriksen kan du høre ved å klikke på lydlinken øverst i artikkelen.

 

Og dersom du selv ønsker å prøve deg på Norges beste pizza, eller eventuelt trenger inspirasjon til å finpusse din egen variant: Her er oppskriften:

 

Pizzabunn

250 g durumhvete

250 g hvetemel (gjerne tipo 00)

1/2 pk tørrgjær

1 ss fint havsalt

½ ss sukker

3 dl lunkent vann

2 ss god olivenolje

 

Legg mel og salt i en haug på en ren arbeidsbenk og lag en 15 cm bred grop i midten. Ha gjær, olivenolje og sukker i det lunkne vannet, bland med gaffel og la det stå noen minutter. Så heller du væsken i gropa og blander med en gaffel ved å ta gradvis inn mel fra kanten. Bland det godt med væsken. Når det blir for tungt å blande med gaffel tar du litt mel på hendene og forsetter med å klappe deigen til en liten ball. Kna deigen til du har en jevn, elastisk og myk deig.

 

Dryss litt mel på deigen og legg den i plastfilm og la den hvile i minimum 15 minutter. Sett ovnen på 250 grader.

 

Del deigen i 3 like store deler. Dryss litt mel på benken og kjevle ut emnet til en runding på ca 2-3mm tykkelse. Riv av en passende bit aluminiumsfolie. Dryss godt med mel på den og legg pizzaen oppå folien. Den er nå klar til å få på fyll.

 

Pizzasaus

250 g knuste norske tomater

1 boks hermetiske cherrytomater

1 ts tomatpuré

1 hvitløksbåt, skrelt og skåret i tynne skiver

1 bunt frisk basilikum, kun bladene

Havsalt og nymalt pepper

 

Sett en stekepanne på varme, ha i litt olje og hvitløken. Fres hvitløken til den så vidt begynner å få farge. Så tilsetter du halvparten av basilikumen, tomatene og noen klyper salt og pepper. La det surre forsiktig i ca 20 minutter. Så moser du sausen til en jevn saus, smak til med sitron, sukker, salt og pepper.

 

Ha et godt lag med saus oppå bunnene.

 

Pizzafyll

1 pk TINE Pizzaost med 4 oster

1 pk vellagret Coppaskinke fra Tind

12 skiver fersk mozzarellaost

100 g Ruccolasalat

9 stk kongeøsterssopp fra Den blinde ku

6 stk norske cherrytomater

1 bunt vårløk

Salt og pepper

Tørket oregano

Balsamicoeddik (jo dyrere jo bedre)

Ekstra virgin olivenolje (Dauro)

150 g Revet Gammel dronning fra Den blinde ku (evt parmesan)

 

Fordel den revne osten oppå sausen. Kutt soppen i biter og ha dette utover bunnen sammen med skinken og mozzarellaosten. Krydres med salt og pepper.

 

Stek pizzaen nederst i ovnen i 7-10 minutter til den er gyllen og sprø.

 

Ruccola vaskes og tomat, vårløk og basilikum finhakkes. Alt dette drysses på toppen av pizzaen med en gang den er tatt ut. Sprinkle med olivenolje og balsamicoeddik. Strø over med revet gammel dronning.