SYDEN: Lokkende og moro! Men, hvor er egentlig Syden?
SYDEN: Lokkende og moro! Men, hvor er egentlig Syden? Foto: Fotolia / P4
0:00 | 3:19
Hver sommer reiser tusenvis av nordmenn til Syden. Det forjettede land. Men hvor er egentlig Syden? P4s Radiofrokost har tatt på seg oppdraget med å kartlegge hva Syden er i 2015.

Ny definisjon
Syden-kartet blir stadig større. Før besto det stort sett av Mallorca og Costa del Sol. Nå mener mange at også Thailand, Dubai, deler av Italia og Bulgaria er blitt en del av Syden-moroa.


Kriterier
Hva skal til for at et land skal være delaktig i den attraktive unionen kalt Syden? Her er P4-lytternes viktigste kriterier:

  1. Sol og strand
  2. Billig mat og drikke (husk bilder på menyen)
  3. Bar med norsk navn
  4. Mulighet for brunost
  5. VGBamseklubb for barna

Med disse kriteriene i bunn viser en avstemning gjort av P4 viser at definisjonen av Syden nok må utvides.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DETTE ER SYDEN:

Hvor ligger EGENTLIG Syden?
HVOR? Meningene er mange, vi foreslår dette. Foto: P4/Magnus SkjelbekI følge en uhøytidelig undersøkelse P4 har gjennomført sier hele 82% at Thailand er Syden. 88 % mener Tyrkia må med i definisjonen.  66% sier Dubai medregnes. Egypt er det enighet om, med 79%. Kroatia får 83%.

Varierer?
Det opprinnelige Syden lever i beste velgående. Vi nordmenn valfarter fortsatt til de samme plassene som vi gjorde for 30 år siden.

I tillegg til Spania og Hellas er land som Kroatia, Bulgaria og Tyrkia populære. Men også destinasjoner lenger unna har blitt populære, som Thailand og Dubai. 

Egypt var også lenge et populært reisemål, men urolighetene de siste årene har gjort at reiseselskapene i perioder har droppet landet.

Star Tour er konservative
- For oss er nok Syden de klassiske reisedestinasjonene, forteller kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, til P4s Radiofrokost.

- Kjernen er Hellas og særlig øyene, Spania-kysten, Gran Canaria og Tyrkia, mener hun. Dette er jo et særnorsk uttrykk, som har hengt ved oss i mange år. Jeg tror ikke det vil bety Thailand og Dubai, for eksempel, sier Aspengren.

- I tillegg til de klassiske destinasjonene vil nok mange også mene at Italia og Bulgaria er en del av Syden.