I samarbeid med
FRISK: Christer trenger noen friske smaker etter mange uker med norsk tradisjonskost.
FRISK: Christer trenger noen friske smaker etter mange uker med norsk tradisjonskost. Foto: P4

Når man er lei av den feite julematen så finnes det nesten ingenting som er bedre enn en fiskegryte med litt trøkk i.

Dette er en av mine favoritter! Jeg har med vilje unngått alle typer fiske- og østerssauser, for de har en lei tendens til å bare bli stående i kjøleskapet. Jeg har med varierte ingredienser, men disse finner du lett i din favorittbutikk.

Til 4 personer

3 sjalottløk, skivet

1-3 ss. currypaste. Vi brukte gul, men man kan også bruke rød

2 fedd hvitløk, hakket

1 ss. ingefær, revet

1 fersk rød chili

1 fersk grønn chili

1 boks hakkede tomater eller tre ferske tomater

2 dl kokosmelk

Tre vårløk, skivet

100 gram sukkererter

1 lime

500 gram fiskefilet i biter.  Vi brukte kveite, torsk og rødspette.

Ca. 150 gram scampi

3 dl frossen mango i terninger

En liten krukke med hakket koriander. Om du ikke liker koriander så passer persille eller dill også

Salt

Olje til steking

4 porsjoner kokt asiatisk ris

 

Start med å frese sjalottløk, hvitløk, currypaste og litt av chilien på svak varme. Når løken er blank skrus varmen opp og tomat, kokosmelk, vårløk samt halvparten av limesaften tilsettes. Kok i ca. fem minutter slik at smaken får satt seg.

Skru ned varmen og tilsett mango og fisken etter hvor lang tid de trenger *

Smak til med mer, lime, chili, currypaste, ingefær og litt salt.

Avslutt med å strø over koriander.


* Hvor lenge fisken skal ligge i gryten kommer an på hvor store bitene er, og hvor høy varmen er. Derfor er det nesten umulig å si eksakte tid, men det er viktig at de faste fiskene legges i først. Man får rett og slett ta opp en bit og smake, eller skjære i den og se.

Fast fisk som kveite trenger lengst tid ca.7. min.

Torsk ca. 4-5 min (den er ferdig når den flaker seg lett).

Laks ca. 3 min (det gjør ingenting om laksen ikke er helt gjennomkokt, det er bare godt. Hvis den koker for lenge så blir proteinet hvitt og laksen blir litt emmen i smaken).

Tynn flyndre ca. 3 minutter.

Scampi ca. 3-4 minutter. Jeg pleier å legge scampi i litt lime og krydder (currypaste) før jeg legger dem i gryta. Man kan også frese scampi i egen panne og tilsette dem sammen med urtene.