I samarbeid med
ASPARGES: Nydelig asparges med sabayonne-saus og lakserogn. FOTO: P4.
ASPARGES: Nydelig asparges med sabayonne-saus og lakserogn. FOTO: P4.
Til 4 personer

Ingredienser:

1 bunt hvit asparges Ca. ½ kilo
Ca. 1 dl hvitvin
Ca. 2 dl vann
1 ts salt
1 ss sukker
1 ts pepperkorn
1 boks lakserogn
2 ss frisk urter, vi brukte dill

Fremgangsmåte:

Skrell aspargesen og ta bort 1 cm av enden. Noen knekker enden lenger opp, men det syns jeg er feil for asparges skal spises fra toppen, der den er mildest og ned. Når smaken begynner å bli bitter eller trevlete, så slutter man å spise.

Kok opp vann og vin. Tilsett sukker, salt og pepper. Bruk en vid kjele eller stekepanne, du skal bruke akkurat så mye væske at aspargesen dekkes. Senk varmen og la aspargesen trekke på lav varme i ca. 15 minutter, kjenn med en kniv at aspargesen er mør før du tar den opp. Jeg foretrekker å koke både grønn og hvit asparges litt lenger enn det de fleste anbefaler, for da syns jeg at sødmen i aspargesen kommer mer frem. Det er kun små aspargestopper som er gode al dente.

Sabayonne-saus:

¾ dl hvitvin
3 eggeplommer
6 pepperkorn
1 ss. romtemperert smør
Evt, litt sitronsaft

Varm opp vinen på svak varme og tilsett pepper, deretter tilsett eggeplommene under omrøring. Nå skal sausen piskes i minimum fem minutter på svak varme til sausen er like tykk som en hollandaise-saus. Du kan bruke stavmikser om du vil. Tilsett smøret og smak til med evt, litt salt, pepper og sitron.

Servering:

Legg aspargesen på tallerkner, hell over saus og legg på lakserogn sammen med dill og pinjekjerner. Tilslutt drar du et drag med pepperkvernen over.

Om sausen: 

Sabayonne er vanligvis en dessertsaus, men her har vi brukt tørr vin og ingen sukker. Men søt sabayonne på friske bær er fantastisk. Noen foretrekker å sette kjelen i varmt vann og piske eggene først, for så å tilsette hvitvinen, som når man lager hollandaise. Jeg foretrekker å lage sausen direkte på svak varme, da Sabayonne ikke risikerer å sprekke så lett som en hollandaise.

Tips:

Hvis du har lyst å lage aspargessuppe, så tar du vare på vannet du koket aspargesen i samt skrellet. Så koker du ned vannet til halvparten sammen med skrellet. Deretter fjernes skrellet, og litt fløte og gjerne litt mer asparges tilsettes.