
I mine unge dager jobbet jeg på den Mexicanske restauranten Harry Pepper i Stavanger. Der lærte jeg at man skal være ytterst forsiktig når man lager denne retten, da den kan bli eksplosiv hvis man er for tøff med det røde pulveret. Husk også at det er stor forskjell på chilipulveret du kjøper i norske matbutikker og det du får i innvandrerbutikkene.
Dette trenger du:
Olje til steking
700 gram grytekjøtt av okse, lam, svin og eventuelt elgpølse i passende biter
1 stor rød chili, hakket
2 løk, hakket
1 grønn paprika, hakket
4 hvitløksfedd, hakket
1 boks med røde kidneybønner
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpuré
2 dl oksekraft
Noen dråper tabasco
Litt Worcestershire saus
Krydder:
1 ts spisskummen
1 ts chilipulver, obs vær forsiktig!
2 ts oregano
Fremgangsmåte:
Stek kjøttet i oljen på sterk varme i en stor jerngryte til det har blitt brunt.
Ta det ut og legg det i en bolle og hell av fettet.
Ha grønnsakene i gryta, når det har blitt gyllent heller du kjøttet tilbake og blander godt.
Ta opp i 1/3 av krydderet og rør rundt.
Tilsett tomatpuré, knuste tomater og oksekraft slik at det dekker.
Kok opp og senk senk varmen til det småkoker.
Smak til gryten med litt mer krydder etter 30 minutter, og tilsett bønner.
La det småkoke under lokk i minst 30 minutter gjerne i flere timer.
Smak til med salt og noen dråper Worcestershire saus.
Server med og hvetetortilla samt litt mer krydder ved siden av. Kan også anbefale å servere med litt revet cheddar og tortilla chips. Gryta kan med fordel stå en dag for så og varmes opp, for dette blir bare bedre av.
Men hva med drikke?
Det naturlige er å servere maten med en god øl. Men en rødvin fra California laget på zinfandel-druen pleier også å gå bra, spesielt om man har vært forsiktig med krydderet.
Litt fakta til slutt:
Capacaisin heter stoffet i chili som gir den brennende følelsen i munnen. Det løser seg ikke opp med vann, så hvis det brenner i munnen hjelper det ikke å drikke vann, brus eller øl. Melkeprodukter gjør susen og gjerne helmelk eller rømme. Likevel er det beste å bare spise mer, for med chili, som med alle andre ekstremsporter, så er det sånn at jo mer du trener jo bedre blir du. Man øker toleransen for capacaisin jo oftere og sterkere mat du spiser. I tillegg blir du euforisk og glad av sterk mat fordi chili gjør at du produserer kroppens eget lykkemiddel, endorfiner.
Dette trenger du:
Olje til steking
700 gram grytekjøtt av okse, lam, svin og eventuelt elgpølse i passende biter
1 stor rød chili, hakket
2 løk, hakket
1 grønn paprika, hakket
4 hvitløksfedd, hakket
1 boks med røde kidneybønner
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpuré
2 dl oksekraft
Noen dråper tabasco
Litt Worcestershire saus
Krydder:
1 ts spisskummen
1 ts chilipulver, obs vær forsiktig!
2 ts oregano
Fremgangsmåte:
Stek kjøttet i oljen på sterk varme i en stor jerngryte til det har blitt brunt.
Ta det ut og legg det i en bolle og hell av fettet.
Ha grønnsakene i gryta, når det har blitt gyllent heller du kjøttet tilbake og blander godt.
Ta opp i 1/3 av krydderet og rør rundt.
Tilsett tomatpuré, knuste tomater og oksekraft slik at det dekker.
Kok opp og senk senk varmen til det småkoker.
Smak til gryten med litt mer krydder etter 30 minutter, og tilsett bønner.
La det småkoke under lokk i minst 30 minutter gjerne i flere timer.
Smak til med salt og noen dråper Worcestershire saus.
Server med og hvetetortilla samt litt mer krydder ved siden av. Kan også anbefale å servere med litt revet cheddar og tortilla chips. Gryta kan med fordel stå en dag for så og varmes opp, for dette blir bare bedre av.
Men hva med drikke?
Det naturlige er å servere maten med en god øl. Men en rødvin fra California laget på zinfandel-druen pleier også å gå bra, spesielt om man har vært forsiktig med krydderet.
Litt fakta til slutt:
Capacaisin heter stoffet i chili som gir den brennende følelsen i munnen. Det løser seg ikke opp med vann, så hvis det brenner i munnen hjelper det ikke å drikke vann, brus eller øl. Melkeprodukter gjør susen og gjerne helmelk eller rømme. Likevel er det beste å bare spise mer, for med chili, som med alle andre ekstremsporter, så er det sånn at jo mer du trener jo bedre blir du. Man øker toleransen for capacaisin jo oftere og sterkere mat du spiser. I tillegg blir du euforisk og glad av sterk mat fordi chili gjør at du produserer kroppens eget lykkemiddel, endorfiner.