I samarbeid med
ENKELT: Gryteretter kan man enkelte lage på bål.
ENKELT: Gryteretter kan man enkelte lage på bål. Foto: P4

Man skal være ytterst forsiktig når man lager denne retten, da den kan bli eksplosiv hvis man er for tøff med det røde pulveret.

Det er stor forskjell på chilipulveret du kjøper i norske matbutikker og det du får i innvandrerbutikkene.  Denne er laget på pulver fra en invandrerbutikk og den får deg absolutt til å svette.

Capacaisin heter stoffet i chili som gir den brennende følelsen i munnen. Det løser seg ikke opp med vann, så hvis det brenner i munnen hjelper det ikke å drikke vann, brus eller øl. Melkeprodukter gjør susen og gjerne H-melk eller rømme, men det beste er å bare spise mer for det er med chili som alle andre ekstremsporter, jo mer du trener jo bedre blir du.

I tillegg blir du euforisk og glad av sterk mat fordi chili gjør at du produserer kroppens eget lykkemiddel, endorfiner.


Dette trenger du:

Olje til steiking

800 gram grytekjøtt i passende biter

1 stor rød chili hakket

2 løk hakket

1 grønn paprika hakket

4 hvitløksfedd hakket

1-2 bokser med røde kidneybønner

2  bokser hakkede tomater

4 ss tomatpuré

Noen dråper tabasco

Litt Worcestershire saus

Krydder

1 ts Kummin

1 ts chilipulver (obs  vær forsiktig)

2 ts oregano

 

Slik gjør du

1.       Stek kjøttet i oljen på sterk varme i en stor jerngryte til det har blitt brunt.

2.       Ta det ut og legg det i en bolle og hell av fettet.

3.       Ha grønnsakene i gryta, når det har blitt gyllent heller du kjøttet tilbake og blander godt.

4.       Ta opp i 1/3 av krydderet og rør rundt.

5.       Tilsett tomatpure, knuste tomater og ca 3 dl vann slik at det dekker.

6.       Kok opp og senk så varmen til det småkoker.

7.       Smak til gryten med litt mer krydder etter 30 minutter samt bønner

8.       La det små koke under lokk i minst 30 minutter til

9.       Smak til med salt og noen dråper Worcestershire sauce


Server med og hvetetortilla samt litt mer krydder ved siden av.

Kan også anbefale litt revet cheddar og rømme.

Kan med hell stå en dag for så å varmes opp, noe den bare blir bedre av.


Som drikke er det naturlig å servere en god øl. Men en rødvin fra California laget på zinfandeldruen pleier også å gå bra, spesielt om man har vært forsiktig med krydderne.


Flere kanaler