GRILLGODT: Rub, marinade og glaze får fart på grillmaten.
GRILLGODT: Rub, marinade og glaze får fart på grillmaten. Foto: Shutterstock
For å lykkes med grilling, må man krydre og marinere riktig, og være forsiktig med glaze/krydderoljen.

Rub
Rub kan man kjøpe i butikken, men en grillkokk med respekt for seg selv lager sin egen. Det er enkelt og kan oppbevares lenge. Da blir det mye bedre. Rub er som navnet tilsier noe man gnir på kjøttet. Dette kan gjøres direkte før steking, eller man kan gjøre det lang tid på forhånd slik at smaken trekker inn.

Forslag til ingredienser

- 2 ss hele sorte pepperkorn
- 1 ss sennepsfrø
- 1 ss korianderfrø
- 2 stk stjerneanis (evt. 1 ts fennikelfrø eller anisfrø)
- 1 ts røkt paprikapulver
- 1/4 ts kayennepepper
- 1 ss salt

Stek hele krydder i en tørr stekepanne på middelsvarme i ca 3 minutter. Når det ryker, begynner det bli klart. Hell krydderne i en morter sammen med resten av ingrediensene og knus dem.

Marinade til 500 gram kjøtt
- 1 dl olje (gjerne halvparten olivenolje og resten nøytral olje)
- 4 knuste hvitløkfedd
- 1 skivet løk
- 2 ss vineddik eller 2 ss sitron, sammen med det gule på skallet
- 2 ss hakkede urter (helst friske urter - rosmarin og timian er mine favoritter)

Denne marinaden kan varieres i det uendelige. Har du laget deg en rub, så tilsett gjerne litt av det.

Glaze/ krydderolje
- 1 dl honning eller 1/2 dl sukker.
- 1/2 dl vineddik.
- 1/2 dl soyasaus
- 3 ss tomatpuré
- Krydder. For eksempel en hakket chilipepper eller 2 ss av din egen rub.

Blandingen kokes ned til ca halvparten. Hvis ikke glazen tykner, kan man tilsette 1-2 ts maismel.

Glaze kan lett brenne seg, derfor pensles den på når man har fjernet kjøttet fra direktevarmen.


Kryddersmør kan varieres i det uendelige. Min standard oppskrift er smør, hvitløk, persille salt og pepper og passer til alle typer kjøtt.

Kryddersmør 4 personer:
- 200 g smør
- 2 fedd hakket hvitløk
- 2 ss hakket persille
- 1 ss sitronsaft
- 2 ss hakket, tørket tomat i lake
- 1 ts av egen rub
- salt og pepper


Sju tips til god grilling


1. Start med å marinere kjøtt og fisk. Da blir det saftig og godt.

2. Magert kjøtt, som svinefilet og kylling bør alltid marineres ellers blir det lett tørt.

3. Ikke mariner grønnsaker før de grilles, da blir det bare brent. Ta på olivenolje og krydder etter du har grillet.

4. Stek grønnsakene med skinnet på. For eksempel asparges, paprika og vårløk.

5. Start med full varme på grillen når du steker kjøtt. Få en stekeskorpe, så vender du kjøttet. Etter at det har fått stekeskorpe på begge sider, skal det ikke være direkte varme på kjøttet.

6. Legg aldri fisk direkte på grillen. Bruk en oljet foliebit, så slipper du at den brenner seg.

7. Bruk som regel mørt kjøtt fra starten av, slik at oljen kun tilsettes for smakens skyld.

God grilling! Hilsen Christer.

Flere saker

Alkoholfritt tar av
Alkoholfritt tar av Fredag 12.07 2019
Flere kanaler