JULEGODT: Litt godsaker som imponérer i jula.
JULEGODT: Litt godsaker som imponérer i jula. Foto: P4
Imponér venner og familie, på teams eller i stua, med følgende godbiter:

Whiskeyost

250 g cheddarost
2 cl maltwhiskey (Upper Ten er godt egnet også)
1 plastboks med lokk
1 gaffel

Bruk gaffelen og prikk så mange hull i osten som mulig. Legg osten i plastboksen og hell over whiskyen. Sett den i kjøleskapet.

Hell whiskyen som ligger på siden av osten over osten to ganger daglig i en ukes tid. Hvis ikke osten har tiltrukket seg whiskyen etter en uke så hell av det som er til overs.

La deretter osten godgjøre seg i kjøleskapet minst en uke før servering.


Assorterte julenøtter

Lag gjerne tre varianter; soyastekte, stekte og salte. Rist dem først og skap smaksvariasjonen etterpå. Godt tiltygg til godt drikke. De kan oppbevares i tette glass etter avkjøling.

100 g mandler
100 g gode hasselnøtter
100 g cashewnøtter

 Ha mandler og nøtter i en langpanne og rist/stek dem ved 100 grader i ca. 1 time. Ved å velge en så lav temperatur blir resultatet sunnere, mener Christer. Gni av løse mørke flak på hasselnøttene, og del blandingen i tre:

 

Soyanøtter

100 g av nøtteblandingen
1 ss soyasaus

Bland dette i en ildfast form, og sett det inn i ovnen igjen. Rør jevnlig, ristes videre i 15-20 minutter. Avkjøles.

 

Søte nøtter

100 g av nøtteblandingen
1 dl vann
2 ss sukker
1 ss smør

Kok sukkerlake av vann og sukker i en liten kjele, ha i nøtteblandingen. Rør hele tiden, så det ikke svir seg. Etter en tid blir det tørt, men fortsett litt til, så fester sukkeret seg til nøttene. Rør i smøret. Ha dem over på oljesmurt bakepapir (nøytral olje som soyaolje), og dra dem fra hverandre med to gafler.

 

Salte nøtter

100 g av nøtteblandingen
1 ss rapsolje
1 ss olivenolje
Litt salt

Rist nøttene videre etter at de er vendt i oljeblandingen. Ha dem i en ildfast form, og stek dem litt til. Dryss salt over. Avkjøles.


Marsipan i sjokolade

Marsipan med P4s julelikør dyppet i sjokolade.

Har du ikke P4s julelikør på lager, så kan enhver type sterk likør brukes. Grønn chatrause som er min favoritt eller Cointreau, Drambuie eller St. Halvard.

 

Marsipan i sjokolade

200 gram mandelmel. Kan kjøpes ferdig eller kvernes
200 gram melis
1 ts sitronsaft
1 eggehvite
Ca. 2 ss likør

Bland alle ingrediensene skikkelig. Varm sjokolade i vannbad. Rull små kuler av marsipanen og legg dem på bakepapir slik at sjokoladen stivner.

Det er alltid lov å prøvesmake men de er best etter noen timer i kjøleskapet.

Flere kanaler