I samarbeid med
GRYTE: Christers kjøttgryte med høyrygg og gorgonzola. FOTO: P4
GRYTE: Christers kjøttgryte med høyrygg og gorgonzola. FOTO: P4

Christers kjøttgryte med gorgonzola



Høyrygg er den litt uglesette fetteren i biff-familien, som ikke når helt opp til indrefileten og entrecoten, hvis den skal stekes i panna. Men når det gjelder gryteretter er den helt konge. Denne oppskriften har jeg ofte servert på hytta, fordi den bare inneholder ingredienser som holder seg lenge. Får du ikke bruk for dem, så er det bare å ta dem med hjem igjen. Men selvfølgelig så duger retten til fest hjemme også.

Ingredienser:

700 gram høyrygg av okse, skåret istore biter

3 dl kremfløte

1 boks crème fraîche

50 gram gorgonzola

1 stor hakket løk

400 gram rotgrønnsaker i små terninger

3 fedd hakket hvitløk

3 dl skivet sjampinjong

2 ss tomatpuré

1-2 ss olje til steking

2 dl rød vin

Salt og pepper

Laurbærblader og tørkede urter ettersmak


Fremgangsmåte:

Pepre og stek kjøttet på høy varme.

Legg over i en stor gryte, kjøttet trenger ikke være gjennomstekt.

Tilsett tomatpuré og evt. tørkede urter.

Stek løken og legg i gryten. Stek rotgrønnsakene et par minutter. Ha oppi boksen med crème fraîche. Kok opp og hell alt over i gryten.

Stek sjampinjong på svak varme sammen med hvitløken og hell over i gryta.

Kok ut stekepannen med rødvinen og hell over i gryta.

Hell kremfløten i gryta og la det putre på svak varme.

Sett gryta i ovnen. Har du dårlig tid setter du temperaturen på 150 grader og gryta er klar på litt over en time. Har du god tid setter du ovnen på 100 grader og venter 4 timer da blir kjøttet "fløyelsmørt".

Tilsett evt. friske urter, salt og pepper etter smak.


Tips:

Vil du ha gryta litt sterkere så tilsett en chili eller to.

To desiliter med bønner gjør gryten enda fyldigere på smak.

Har du plukket sopp selv så bruker du selvfølgelig den.


Vin:

Til en slik rustikk rett passer en rhônevin, entenen god côtes du rhône villages eller en crozes hermitage. Et godt alternativ er en vin fra Piemonte basert på nebbiolo druen, fra Langhe eller Monferrato.

Flere kanaler