Foto: Daniel Høglund
  • Nytelsesfredag del 1
    10.04.15
    04:30
    10.04.15
    04:30
  • Nytelsesfredag del 2
    10.04.15
    03:27
    10.04.15
    03:27
Cognacgravet laks krydret med sherryeddik og fennikel

Dette trenger du:

To laksefileter på til samen ett kilo
4 ss. Cognac eller annet godt brennevin
4 ss. Sherryeddik eller sitron
1 ss. Fennikel eller anisfrø
1 ss. Sennepsfrø eller Dijonsennep
1 ss. Lett knuste sorte pepperkorn
80 gram sukker. Helst brunt
70 gram salt. Helst Maldon
Et lite knippe dill til graving og et lite knippe til servering.

Slik gjør du:

1. Tørk fileten
2. Pensle eller hell over Cognac og sherryeddik på filetene
3. Gni inn filetene med krydder
4. Strø litt sukker og salt i en form
5. Legg i en laksefilet med skinnsiden ned
6. Fordel dill og resten av sukkeret og saltet på fileten.
7. Legg på den andre fileten, slik at kjøttsidene ligger mot hverandre.
8. Tekk formen med plastfolie og sett noe tungt over slik at fisken ligger i press.
9. Sett kaldt og snu fisken minimum en gang i døgnet.


Fisken trenger minst tre dager for at bli gravet, men det er både lov og godt at smake litt. Da er laksen mer marinert enn gravet.

Servering:

Skrap bort dill og krydder. Finhakk dill og strø over laksen, samt litt nykvernet pepper.
Klassisk tilbehør er sennepssaus og dill-stuede poteter.

Personlig lager jeg alltid ekstra mye slik at jeg har til brødskiven og kveldskos etterpå.
Det går også an å fryse gravlaksen. Den blir «nesten» like god etter frysing.

Tips: Frys dillen først så smaker den mer. Gammelt svensketriks, for da kan man passe på og kjøpe når det er tilbud.

Og hva skal man drikke til?
En halv mørk øl og et glass eikelagret akevitt er klassisk. Men rosévin er heller ikke helt feil.
Har man lyst på hvitvin så passer Riesling fra Tyskland med litt sødme fint.

Flere saker

- Kan bli krise i eldreomsorgen - Det er en potensiell krise for eldreomsorgen at to av tre helsefagarbeidere jobber deltid. Onsdag 17.07 2019
Flere kanaler