JULEAND: Danskene elsker juleanden sin, og det kommer du til å gjøre også!
JULEAND: Danskene elsker juleanden sin, og det kommer du til å gjøre også! Foto: P4
Til fire personer: 

- 3 andebryst
- Julekrydder (For tips, se lenger ned i oppskriften)
- Salt og pepper

Slik gjør du: 

1: Gni brystet inn med julekrydder og la ligge i romtemperatur i ca 30 minutter.
2: Stek brystet på begge sider, men start med skinnsiden. Bruk helst en jernpanne.
3: Etterstek brystet i ovnen på 150 grader. Brystet er ferdig når det er rosa inni (60 grader) 
4: Brystet må hvile minimum ti minutter, gjerne mer. Da vil all kjøttsaft holde seg i kjøttet. 
5: Man kan sette brystet i ovnen igjen noen minutter før servering.
 
Saus

- 2 stk finhakkket sjalottløk
- Litt andefett å steke i
- 2 dl rødvin
- 1 ss solbærsirup
- 2 tsk konsentrert kyllingkraft eller en terning
- Ca. 2 ts. julekrydder
- 100 gram smør

1: Stek løken på svak varme i andefett. Gjerne i samme panne som du stekte brystet i. 
2: Skru opp varmen og tilsett rødvin, solbærsirup, kyllingkraft, og litt julekrydder. 
3: Kok ned til halvparten, skru ned til svak varme og rør inn smør. Nå må ikke sausen koke, for da skiller den seg.
4: Smak til med julekrydder og eventuelt salt.

Rødkål kokt med solbærsirup, rødvin og julekrydder: 

- 500 gram kuttet rødkål
- 1  revet eple
- 1 dl rødvin
- 0.5 dl solbærsirup
- 1-2 ts julekrydder
- 2 ss. andefett eller smør

1: Stek kålen med fettet noen minutter og tilsett resten.
2: Småkok under lokk i 1-2 timer.

Julekrydder: 

Kan varieres. Jeg bruker litt nellikspiker, stjerneanis (kan byttes med vanlig anis) kanel, allehånde, og litt tørket ingefær. Pluss salt og pepper.

En bløt og rik rødvin passer meget godt til dette, for eksempel en god Ripasso fra Italia eller en Rioja Reserva fra Spania.

Radiofrokost jul
GOD JUL: Øystein Røe Larsen (fra venstre), Christer Berens og Bjørn Faarlund. Foto: P4


Flere kanaler