Foto: P4
Fredag betyr grillfredag i P4s Radiofrokost helt fram til ferien, og denne gangen byr P4s mat- og vinekspert Christer Berens på en godbit av de helt sjeldne.

En «dobbel entrecôte» - med et helt uimotståelig kryddersmør, Café de Paris!

Her er Christers fremgangsmåte - passer til 2-3 personer:

Entrecôte double:
Et stort stykke entrecôte, ca 500-800 gram (fordelen med et så stort stykke er at man får en perfekt kombinasjon av saftighet og stekeskorpe).

Jeg pleier å ta ut kjøttet i god tid (ca 30-40 min) før jeg skal steke det, og ha på litt olje, samt krydre med salt, pepper og litt tørket rosmarin.

Saken fortsetter under bildet
entrecote
Foto: Christer Berens

Deretter steker jeg kjøttet på høy varme slik at de får en fin stekeskorpe på begge sider, senker så varmen og stikker inn en termometer satt på 55 grader. Når termometeret piper er det tid for å ta bort kjøttet fra varmen og la det hvile på en rist i minimum 15 minutter (nå fortsetter temperatueren å stige til ca 60 grader). 

Før servering legges kjøttet på grillen og en stor bit café de paris smør legges på, stek på høy varme i ca en til to minutter.

Kryddersmør, Café de Paris:
Her kommer det en lang liste med ingredienser - og dette er så nær som mulig vi kommer originalen. Har du ikke alle ingrediensene, er det ingen katastrofe!
  • 250 g smør, mykt
  • 2 spiseskje finhakket sjalottløk
  • 1 spiseskje tørkede urter, f.eks Herbes de Provence
  • 2 hvitløksbåter, finhakkede
  • 1 spiseskje kapers, hakket
  • 1 spiseskjeer hakket persille
  • 1 spiseskje hakket estragon
  • 2 ts sitronsaft
  • ½ ts revet sitronskall
  • 1/2 tsk appelsinskall
  • 1 ts Worcestershire-saus
  • 1 ts konjakk
  • 1 ss sterkvin, f.eks Madeira
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ts tomatpuré
  • 1 spiseskje hakket ansjos
  • ½ ts curry
  • ½ ts gurkemeie
  • ½ ts paprikapulver
  • 1/4 ts kajennepepper
  • ½ ts salt
  • 1 eggeplomme
Saken fortsetter under bildet
entrecote
Foto: Christer Berens

Visp opp smøret med en elektrisk visp. Bland inn krydderet, og visp til smøret blir mykt og fint.

Smøret kan rulles i en pølse, og det holder seg i kjøleskapet i mange uker - resten av sommeren!

entrecote
FINT GRILLVÆR: Programlederne Marte Kaasa Arntsen og Bjørn Faarlund var på plass på taket sammen med grillmester Christer Berens. Foto: P4


Flere saker

Naive foreldre kan gi mer ungdomsfyll - Ungdom vil drikke mer ansvarlig hvis de ikke får smake alkohol hjemme før de fyller 18 år. Lørdag 14.09 2019
Flere kanaler