FLAMBERT: Denne retten kan se spektakulær ut når du lager den, men pass på!
FLAMBERT: Denne retten kan se spektakulær ut når du lager den, men pass på! Foto: P4 / Kristian Bergh
Etter flere uker med retter inspirert av Italia, var det denne uken endelig duket for en real, norsk klassiker.

Karamelliserte epler
2 st syrlige epler, Gravenstein eller Granny Smith
1 dl eplemost
0.5-1 dl sukker
2 ss smør
Ca 4 cl Calvados aller helst, men det går også bra med Cognac eller Rom

Slik gjør du det:
1. Vask eplene og skjær dem i ca 1 centimeter tykke skiver.
2. Smelt smør og sukker i pannen på lav varme i ca 2 minutter.
3. Øk varmen og tilsett epleskiver og eplemost og småkok i ca 2 minutter.
4. Hell av væsken, men ikke kast den.
5. Hell på spriten og tenn på. HUSK: Ikke stå under kjøkkenviften, ettersom flammen kan bli høy.
6. Hell tilbake væsken og la eplene ligge i pannen men steng av varmen.

Karamellsaus 
1 boks søt kondensert melk
1 gryte med vann

Slik gjør du det:
Sett boksen i en gryte med vann og småkok i 2-3 timer. La stå kaldt.

Krokan
2 ss smør
2 ss sukker
4 ss hakkede mandler

Slik gjør du det:
1. Smelt smør og sukker og stek på lave varme i to minutter
2. Tilsett mandler og lag det karamellisere seg.
3. Legg over på et bakepapir og la stivne. 
4. Hakk opp.

Calvados-krem
2 dl Creme Fraiche
2 ss sukker
2 dl Calvados, Cognac eller Rom

Slik gjør du det:
1. Visp Creme Fraiche i et minutt på lav hastighet sammen med sukker. Først blir Creme fraichen tynn og så stivner den igjen.
2. Smak til med sprit.

Servering
Hell karamellsaus på en tallerken, legg på epleskiver med krokan innimellom. Topp med Calavados-krem.

Tips: Bruk vaniljeis i stedet for Calvados krem.

Flere saker

- Kan bli krise i eldreomsorgen - Det er en potensiell krise for eldreomsorgen at to av tre helsefagarbeidere jobber deltid. Onsdag 17.07 2019
Flere kanaler