I samarbeid med
HELLEFISK: Nydelig stekt fisk med nykål, neper og hvitvinsaus. FOTO: P4.
HELLEFISK: Nydelig stekt fisk med nykål, neper og hvitvinsaus. FOTO: P4.
Hellefisk
7-800 gram hellefisk  i fire porsjoner

Sett ovnen på 140 grader. Salte og peppre fisken og stek den i en blanding av smør og olje, i omtrent tre minutter på hver side. Sett fisken inn i ovnen på et forvarmet fat. Fisken er ferdig når den flaker seg lett eller begynner å slippe væske. Det tar omtrent fem minutter.

Hvitvinsaus
1 stor finhakket sjallottløk
4 ss smør
2 dl hvitvin
1 dl fløte
1 eggeplomme
1 ss hakket gressløk

Varm sjalottløken sammen med litt smør i en kjele til den er blank og fin. Ha i litt pepper og salt. Øk varmen og tilsett hvitvin. Kok under omrøring til vinen er redusert til halvparten. Det er den etter ca. tre minutter. Tilsett fløte og kok videre i ca. to minutter. Senk varmen og rør inn smør, og til slutt eggeplommen. Øk varmen litt og rør hele tiden, når sausen tykner er den ferdig. OBS! Viktig at sausen ikke koker, for da kan den skille seg. Deretter tilsettes rogn og gressløk, og smak til med salt og pepper.

Tilbehør
En middels stor sommerkål
Fire middels store neper
3 dl vann
1 ss smør
En neve gressløk

Del kålen i grove kløfter og nepene i biter. Bruk en romslig kasserolle, og kok opp vannet. Legg i grønnsakene, dryss over en klype salt og legg på lokk. Kok i omtrent 3-4 minutter. De skal fortsatt ha en sprø og saftig konsistens. Hell av vannet og legg tilbake grønnsakene i kjelen, på svak varme. Dryss over hakket gressløk og smør, og løft grønnsaken over i et dørslag før servering. OBS! Viktig å ikke få med noe vann. 

Servering
Legg grønnsakene utover på tallerken, drypp litt saus rundt, legg på fisken og hell resten av sausen over fisken. Dekorer gjerne med litt gressløk, rogn samt litt persille eller dill om du har det for hånden.
Flere kanaler