I samarbeid med
HØSTMAT: Dette passer perfekt til den tiden vi er inne i!
HØSTMAT: Dette passer perfekt til den tiden vi er inne i! Foto: P4

– Dette er en av de mest vinvennlige rettene jeg kan tenke meg, sier vår favorittsvenske, Christer Berens.

Kombinasjonen av lam, sopp og smør gjør alle kraftige viner litt bløtere og fremhever fruktigheten deres.

– Her er er det ingen grunn til å gjemme unna godsakene.

Christer bruker den samme pannen hele tiden slik man får tatt vare på alle de gode smakene, men det er meget viktig at ikke noe brenner seg underveis.

Ingredienser

  • Ca. 600 gram lammefilet eller ytrefilet av lam
  • Olje til steking
  • 4 knuste hviløksfedd med skallet på
  • Timiankvister
  • Salt og pepper
  • Litt olje
  • Ca 20 gram smør
  • 200 gram kantareller
  • 1 stor hakket sjalottløk
  • 2 ss hakket timian eller 1 ts tørket
  • Salt pepper

Saus

  • 1 hakket sjallottløk
  • 2 ss cognac
  • 1 dl lammekraft
  • 100 gram romtemperert smør
  • 2 ss timian
  • Salt og pepper

Jordskokkpuré

  • 300 gram jordskokk
  • 100 gram potet
  • 2 dl melk
  • 2 ss smør
  • Salt og pepper

 

Slik gjør du:

Still ovnen på 200 grader

Lammecarrè

  • Brun lammet på begge sider i en varm panne sammen med de knuste hvitløksfeddene til den får farge
  • Senk varmen, tilsett smør og noen timiankvister og øs smør over kjøttet
  • Ta carrène ut av pannen og sett i ovnen, stek til kjøttet er rosa og ikke blodig
  • La kjøttet hvile i  minst 10 minutter. Gjerne lengre

Sopp

Fjern timian og hvitløk fra panna. Legg i sopp og løk og stek den gylden. Smak til med salt, pepper og halvparten av timianen. Når det er gjort setter du det til side.

Saus

  • Fres sjalottløken gylden i den samme pannen, tilsett Cognac og fres litt til
  • Tilsett lammekraft og kok ned til halvparten
  • Senk varmen til det laveste og rør inn smør, litt etter litt. Nå må ikke sausen koke.
  • Sil sausen og smak til med salt, pepper og timian og hold varm.

Jordskokkpuré

  • Vask jordskokken, hvis skallet er tynt trengs det ikke tas bort. Del i små biter
  • Skrell poteter og del i biter og kok poteter og jordskokk i melk til det er mørt. Sil av melken. Mos jordskokk og poteter og tilsettsmør, salt og pepper, rør om og spe med den varme melken til passende konsistens

Anretning

Skjær filetene i skiver, legg sopp rundt og øs over saus.

 Dette er som sagt en meget vinvennlig rett. Aller best er det med en vin som har fått modne noen år, som altså ikke er ung men heller ikke vellagret. Det vannes i munnen når jag tenker på Bordeaux, Chianti eller en god Rioja. Men valgene er som sagt mange og vinen trenger på ingen måte at være billig.



Flere kanaler