I samarbeid med
DEILIGE SMAKER: Lite slår en god og smaksrik gryte på høsten.
DEILIGE SMAKER: Lite slår en god og smaksrik gryte på høsten. Foto: P4

Torsdag ble UDs reiseråd forlenget til 15. januar, og det betyr at mange av oss fremdeles må holde oss innenfor landegrensene i lang tid fremover. 

Derfor reiser vi heller videre i matverdenen - og i dag stod marokkansk mat på menyen! Det passer også godt med deilige, marokkanske krydder i det ruskete høstværet.

Bruk en tagine om du har, eventuelt en jerngryte. Christer brukte leirgryte av typen Römertopt. 


Kyllinggryte med marokkanske smaker

Til 4 personer

600 gram kyllinglår uten ben

1 kyllingbuljong

1 stor gul løk, hakket

2 store tomater i terninger

1 rød paprika, hakket

3 hvitløkfedd, hakket

½-1 sitron, bruk saften og rasp skallet

1 chili i skiver

1 kanelstang

1-2 dl hakket tørket aprikos, rosiner og dadler

1 dl olivener uten sten

4 ss ristede peanøtter

Olivenolje

Couscous


Pannestekt brød

400 g fint hvetemel

2 ts sukker ellerhonning

1 ts salt

8 g (½ pakke) tørrgjær

2,25 dl vann romtemperatur

1 dl yogurt

1 ss olivenolje

3 ss hakkede oliven

1. Elt deigen i ca 10 minutter, og hev i minimum 1 time (gjerne 2).

2. Form deigen i samme størrelse som pitabrød, under en 1 cm tykke.

3. Stek i en tørr panne i ca 3 minutter på hver side.


Krydderblanding (som med fordel knuses i mortel) 

1 ts gurkemeie

1 ts korianderfrø

1 ts spisskummen

1 ts pepper

1 ts tørket ingefær eller to ts frisk ingefær

1 ts salt

Noen av krydderene kan sløyfes hvis du ikke har alt.

 

1. Strø over krydder på kyllingbitene samt litt olivenolje. Gni inn godt og la det stå i ti minutter.

2. Start med å brune kyllingen på alle sider i en stekepanne, og legg deretter i leirgryten.

3. Stek løk og paprika, og når det er brunt senkes varmen. Tilsett deretter chili, tomat, buljong, hvitløk og litt av krydderblandingen. La det småputre i noen minutter, og legg det i leirgryten.

4. Tilsett kanelstang, de tørkede fruktene, oliven, litt sitronsaft og sitronskall.

5. Gryten settes i kald ovn (viktig om det er leirgryte). Sett ovnen på 180 grader.

6. Etter 45 minutter kan du eventuelt smake til gryten med mer salt, krydder og sitron. Strø over peanøtter. Sett gryten tilbake i ovnen i ytterligere 15 minutter.

7. Server sammen med couscous og nystekt brød.


Flere kanaler