I samarbeid med
NAM: Lite slår god tradisjonsmat.
NAM: Lite slår god tradisjonsmat. Foto: P4
Lutefisk er en favoritt blant mange, og tilbehøret varierer fra person til person som står bak kjelene. Her får du Christers fremgangsmåte til det han mener blir den perfekte lutefisk-middagen.

Lutefisk (6 porsjoner)
6 kg lutefisk
12-18 ss salt
Svart pepper

Slik gjør du det
Beregn 1 kg lutefisk per person. Start med å skjære fisken ren, og kutt stykker på ca 350-400 gram hver. Legg i en gryte eller plastbolle, og salt fisken ved å strø over 2-3 ss salt per kg fisk.

Sett kjølig i minst fire timer, da gir fisken fra seg overskuddsvann fra lutingen. Legg så fiskestykkene i en tørr langpanne, kvern litt grovt, svart pepper over fisken. Dekk formen med aluminiumsfolie, og stek fisken på varmluft i rundt 50 minutter på 200 grader. 

Christer anbefaler erstuing og sprøstekte baconterninger med smør som tilbehør. Vil du prøve noe annet kan du for eksempel ha nykokte poteter, lefse, flatbrød eller forskjellige typer sennep til.

Christers tilbehør
Beregn ca 100 gram bacon per person. Del det opp i store terninger, og stek med godt smør til baconet blir sprøtt. Tilsett mer smør, eventuelt ribbefett.

Ertestuing
600 g grønne erter
1,5 l vann
1 ss salt
1 ts nykvernet pepper
0,5 ts muskat
1 dl kremfløte
150 g godt smør

Legg de tørkede ertene i vann kvelden i forveien. Bytt vann før koking. Det skal stå vann 1 cm over ertene. Kok de møre, det tar ca 1,5 time. Ikke bruk lokk når du koker, det er meningen at vannet skal fordampe. Etterfyll vann om nødvendig, for at det ikke skal koke tørt. Mot slutten av koketiden rører du inn fløte, smør, pepper og revet muskat.

Flere kanaler