I samarbeid med
GODT OG VARMENDE: En god kjøttgryte er aldri feil.
GODT OG VARMENDE: En god kjøttgryte er aldri feil. Foto: P4
Ingredienser
Fire porsjoner

500 g reinsdyrstek eller kokekjøtt av rein
2 ss smør
7 dl reinsdyrkraft , eventuelt vann
2 ss hvetemel
4 stk. potet
2 stk. gulrot
1 stk. løk

Fremgangsmåte
Del kjøttet i biter, brun det i litt smør i flere omganger. Ta ut alt kjøtt og tilsett to spiseskjeer smør og to spiseskjeer hvetemel. La det steke litt for å bli kvitt smaken av mel, jeg syns dette gir en bedre smak enn å lage jevning av mel og vann. Tilsett så væsken og legg kjøttet tilbake i gryta. Dette skal koke fram til kjøttet er mørt, det tar omtrent 45 minutter. Del opp grønnsakene og tilsett gryta, kok videre i omtrent en halvtime.

Gahkko
1 porsjon gir 20 brød

50 g smør

1 ss mørk sirup

1 ts malt anis

4 dl melk

25 g gjær

0,5 ts salt

300 g hvetemel

300 g grov sammalt hvete


Fremgangsmåte
Smelt smør. Bland inn sirup og malt anis, og rør godt så sirupen løser seg opp. Hell i melken og varm opp til blandingen er holder kroppstemperatur. Smuldre gjæren og rør den ut i melken. Ha melkeblandingen i en bolle og bland inn salt og det meste av melet. Kna deigen godt for hånd. Tilsett mer mel om deigen er for klissete. Deigen skal være smidig, og ikke for hard. Legg deigen i en bolle og dekk med et rent håndkle. La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, omtrent en time. Ta deigen ut av bollen og elt den sammen igjen. Trill den til en pølse og del den i 20 biter. Trill bitene til boller og legg dem under håndkledet igjen. La de hvile minst 5 minutter. Trykk bollene flate og bruk hendene til å forme dem runde og ca. ½ cm tykke. Legg de på bakepapir, og de etterheve under håndkledet i ½ time. Varm stekeovnen til 200 °C. Prikk brødene med en gaffel. Stek brødene midt i ovnen i 10-12 minutter. De er ferdige når de har hevet seg litt og er gylne. Avkjøl litt på rist, og server brødene varme og ferske.

TIPS! Til å drikke er det godt med varm buljong. Christer anbefaler at du kjøper viltkraft eller buljong på butikken og sper på med litt vann, samt en terning grønnsaksbuljong. Kok opp og server den varm. 
Flere kanaler