Nytelsesfredag

NYTELSESFREDAG: Slik lager du Patentare - en smakfull helgefrokost

Christer serverer god og tradisjonell frokost - inspirert av forbudte egg fra Sverige.

FROKOST: Skal du kose deg med en deilig frokost i helgen kan vi anbefale denne Foto: P4
FROKOST: Skal du kose deg med en deilig frokost i helgen kan vi anbefale denne Foto: P4

Det er ikke ofte den svenske bygda Bollebygd er i norske medier.


Men for noen dager siden kunne vi høre den utrolig historien om Bollebygds lokale Ica-butikk som nå har innført 18-års aldersgrense for å kjøpe egg. Grunnen er stadig eggkasting mot hus og biler i den lille bygda.

P4s mat og vinekspert Christer Berens er selv fra Bollebygd og kunne i dagens Nytelsesfredag bekrefte at dette er en litt rar tradisjon som har pågått lenge i Bollebygd.

– Jada, dette var noe man holdt på med i min ungdom også, så dette har lange tradisjoner i Bollebygd, smiler Berens.

Men historien har også ført til noe godt og smakfullt, en «eggspirert» Berens hadde nemlig med seg en deilig frokostrett, basert på forbudte egg fra Bollebygd til P4s Radiofrokost.

Patentare - slik det lages på Bollebygd Vertshus:

En herlig rett som Christer første gansk disket opp på sin første jobb i ungdommen - på vertshuset hjemme i Bollebygd.

Dette trenger du:
Egg
Ditt favoritt-brød, vi brukte grytebrød
God skinke
Godt smør
Persille
Sennep

Slik gjør du det:
Denne retten er superenkel - godt brød, stekt i smør, med god skinke og egg på toppen.

Stek brødet raskt i panne på middels varme, slik at de blir gode og sprø. Gi skinka noen sekunder i panna, før du legger de på brødet, så legger du eggene på toppen og pynter med litt persille.

Husk at retten ikke er bedre enn ingrediensene - så et lite tips er å legge pengene i en god skinke, som ikke inneholder for mye vann, da får du maksimalt ut av retten.

Se Christer forklare hvordan hvordan man lager retten - pluss en liten historie fra hjembygda: