Nytelsesfredag

Slik blir juleskinka perfekt

Deilig, svensk juleskinke à la Christer Berens.

 Foto: Hannah Kolås/P4
Foto: Hannah Kolås/P4

Julen byr på mye god mat, og når en deilig tilberedt skinke kommer på bordet er det et av høydepunktene. Her får du fremgangsmåten som garanterer god stemning rundt matbordet!

Denne oppskriften er for 1,5 kilo saltet skinke.


Framgangsmåte

Skyll skinken under rennende vann i to minutter (bare hvis du skal steke den - trengst ikke hvis den skal kokes).

Pakk deretter kjøttet inn i aluminiumsfolie eller bruk en stekepose. Stikk et steketermometer midt inn i kjøttet.

Stek kjøttet midt i ovnen på 125 grader til termometeret viser 72 grader, og til skinken er gylden. Stekes rundt 10-15 minutter.

La deretter kjøttet hvile på benken i minst 15 minutter.


Griljering

1 dl grovkornet og fin sennep

1 eggeplomme

1 dl strøbrød


Bland sennep og eggeplomme og pensle det på skinken etter den har vært i ovnen første gangen. Strø deretter strøbrød på skinken.

Sett opp varmen i ovnen til 225 grader. Etter at du har penslet på sennep- og eggeplommeblandingen på skinken og strødd på strøbrød, steker du skinken i ca 15 minutter til strøbrødet har fått en litt gylden farge.


Spar kraften, den kan du lage saus på. Skinken er like god varm som kald, så det er lurt å lage stor porsjon! 

Varm kan den serveres med poteter, hvit saus og sennep. Spiser du den kald kan du ha det sammen med brødmat.


Bon Appétit - og god jul!