I samarbeid med
DEILIG: Christer har laget nydelig gartinert kamskjell og blåskjell.
DEILIG: Christer har laget nydelig gartinert kamskjell og blåskjell. Foto: P4
I denne ukens Nytelsesfredag har Christer hentet frem vinterens beste råvarer og laget ovnsgratinert kamskjell og blåskjell.

Dette trenger du til fire personer:
Fire kamskjell
Et nett med blåskjell

Til sausen
1 dl fløte
1 sitron
Kjøttet av en stor tomat
2 eggeplommer
Kraften fra de kokte blåskjellene.
En finhakket sjalottløk
Salt og pepper
Hakkede urter (vi brukte dill, men persille eller estragon passer også godt)

Slik går du frem:
Sett ovnen på grill og 200 grader.

Vask blåskjellene og legg dem i en gryte med lokk (her trengs det ikke vann) og kok opp. Når skjellene har åpnet seg, tar du de opp og siler fra kraften. Så renser du kjøttet fra skjellene. 

Åpne kamskjellene og behold kun den hvite muskelen.

Sausen
Kok opp blåskjellkraften sammen med løk og fløte, og kok ned til ca halvparten av væsken. Ta gryten av platen og rør inn eggeplommene. Sett så gryten tilbake på platen og rør til sausen tykner. Tilsett 1-2 spiseskjeer med urter og smak til med salt og pepper.

Del kamskjellene i tre biter og legg de tilbake i det rensede skjellet. Legg de sammen med de kokte blåskjellene og tomatkjøttet. Hell over sausen og sett det inn i ovnen og gratiner i ca 4-5 minutter. Retten er ferdig når sausen hardner og blir farget på toppen.

For å få kamskjellene til å stå i vater på tallerken kan man bruke grovsalt eller folie under (se bilde).

Christers vintips: En god hvitvin fra Macon i Burgund passer perfekt.

Flere kanaler